Ανακοίνωση

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
 ΣΜΥΡΝΗΣ

Λέσβου 4  Τ.Κ  171 23  Ν.Σμύρνη

sylogosev@yahoo.gr

Ν.Σμύρνη   30-1-2013

Αρ. Πρ. 62

 

Προς: τους Γονείς και Κηδεμόνες

των μαθητών του Π.Π.Γ.

της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Αγαπητοί Γονείς,

 

Σας γνωρίζουμε ότι, την Τετάρτη 30-1-2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Διασυλλογικού Οργάνου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Π.Π.Σ. με τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΠΠΣ Καθηγητή κο Γεώργιο Καλκάνη και τον Αντιπρόεδρό της κο Ιωάννη Αντωνίου. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ευγενία Δορκοφίκη – Κομνηνού και την Αντιπρόεδρο Ελισάβετ Γκινοσάτη – Ράμμου.

Στη συνάντηση αυτή, μας ανακοινώθηκε ότι, η ΔΕΠΠΣ είναι σε ετοιμότητα για την άμεση εφαρμογή του Νόμου και τα Π.Π.Σ. θα ενημερωθούν σχετικά μέσω εγγράφου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. τις προσεχείς ημέρες.

Κατετέθη επίσης, η κάτωθι επιστολή:

  

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΩΝ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ

ΑΘΗΝΑ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

1. 2ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ    
2. Π. Π. Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    
3. Π. Π. Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ       
4. Π. Π. Γ. ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ    
5. Π. Π. Γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ    
6. 2ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ    
7. 1ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ    
8. 1ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ    
 9. Π. Π. Γ. ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                                           
10. Π. Π. Γ.  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ    
11. Π.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ενιαίο)    
12. Π. Π. Σ.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ενιαίο)    
13. ΜΕΙΚΤΟ Π. Π. Γ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ    
14. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ    

 

ΠΡΟΣ:

ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

 

 

ΘΕΜΑ:    Εισαγωγή των μαθητών των Π.Π.Γ. στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια

κατά το σχολικό έτος 2013 – 14

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Με αφορμή το αρ. 21/21-1-2013 έγγραφο σας προς τα ΕΠΠΕΣ των ΠΠΣ, και όπως έχει ανακοινωθεί από τους Διευθυντές των Σχολείων μας προς τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου, θα διενεργηθούν εξετάσεις για την εισαγωγή στο Π. Π. ΓΕΛ. το σχολικό έτος 2013 – 14, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3966/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 329 του Ν. 4072/2012.

 

Εκτιμώντας ότι, οι εξετάσεις δεν αφορούν μόνο στους εξεταστές – διοργανωτές, αλλά πρωτίστως τα παιδιά – εξεταζόμενους και τους γονείς τους, παρακαλούμε να μας συναντήσετε το συντομότερο δυνατόν, σε κάθε περίπτωση πριν τις 31-1-2013, προκειμένου να μας γνωρίσετε τις θέσεις – προτάσεις σας επί του θέματος και να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς για τις θέσεις – αιτήματά μας.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σε όλους τους γονείς της  τάξης, αυτούσιες τις θέσεις – προτάσεις σας, παρακαλούμε να μας τις γνωρίσετε και εγγράφως.

 

Πριν από την τελική σας απόφαση για τις εξετάσεις, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (που συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο), έχουν ταχθεί ομόφωνα ή, σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συντριπτικές πλειοψηφίες κατά των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου στο Π. Π. Λύκειο.

 

2. Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στη B‘ και Γ΄ τάξη του Π.Π.Γ. εισήχθησαν με άλλο νομικό καθεστώς, πριν από την ψήφιση του Ν. 3966/11 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-11) και την  τελική επιλογή των Σχολείων όπου φοιτούν, ως Πρότυπα – Πειραματικά, το οποίο δεν προέβλεπε υποβολή τους σε εξετάσεις και θεωρούσε αυτονόητη την αποφοίτησή τους από το  – τότε αντίστοιχο Πειραματικό Λύκειο όπως προβλέπεται για όλα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μη αναδρομικής ισχύος  του νομού, όταν αυτός είναι επαχθής συγκριτικά με τον προηγούμενο του.

3. Ο οικογενειακός προγραμματισμός των οικογενειών (περίπου 6000) με μαθητές  σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας μας, ανατρέπεται, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου ο Νόμος εφαρμόζεται δίκαια για όλους, θεωρούμε άδικη και αντιδεοντολογική ως προς τον Νομικό πολιτισμό μας, την αιφνίδια ανατροπή των όρων, σύμφωνα με τους οποίους λάβαμε αποφάσεις για ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο η εκπαίδευση των παιδιών μας, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μιας και ο νόμος δεν προβλέπει διάστημα προσαρμογής, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν εξετάσεις αλλαγής βαθμίδας (Πανελλήνιες εξετάσεις).

4. Ήδη, από τη μέρα της κυκλοφορίας του εγγράφου σας με αρ. 21/21-01-2013, άρχισαν να ανθίζουν για το σκοπό της προετοιμασίας των μαθητών για τις συγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις, εξειδικευμένα φροντιστήρια.

5. Ο χρόνος προετοιμασίας των μαθητών – και των αρίστων – είναι ελάχιστος, και υπερβολικά πιεστικός. Βρισκόμαστε όχι μόνο στη μέση της σχολικής χρονιάς για τη Γ’ Γυμνασίου αλλά και στη μέση της συνολικής φοίτησης των παιδιών της Β‘ και δεν μας έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως και επίσημα (ή δεν υπάρχει) απόφαση, για τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά, την ύλη τους, τη μορφή και το χρόνο των εξετάσεων, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και δημιουργώντας τεράστιο άγχος σε παιδιά και γονείς. Το θέμα των εξετάσεων έπρεπε να ήταν πλήρως ξεκάθαρο από την αρχή της σχολικής τους πορείας στο Γυμνάσιο και όχι όπως τίθεται αιφνιδιαστικά.

6. Τα παιδιά που τυχόν αποτύχουν στις εξετάσεις αυτές, θα φέρουν το στίγμα του αποτυχημένου και θα κληθούν να υποστούν την «εσχάτη των ποινών», που επιβάλλεται σε ένα παιδί από το σχολείο του, την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με το κόστος που αυτή συνεπάγεται για τον ευαίσθητο ψυχισμό ενός εφήβου ηλικίας 14 – 15 ετών. Στο άκουσμα και μόνον των αγνώστων σε αυτά εξετάσεων, ως γονείς ερχόμαστε  καθημερινά αντιμέτωποι με τον πανικό και το άγχος των παιδιών μας.

7. Τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που άπτονται τόσο του Συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Γονικής Μέριμνας (άρθρο 4 παρ. 2) και του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1510, 1511), όσο και της Καταστατικής Χάρτας της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ, της οποίας η Ελλάδα είναι Συμβαλλόμενο κράτος, ιδιαίτερα όσον αφορά στην γνωστική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του παιδιού, για την οποία κατά Νόμο είμαστε υπεύθυνοι.

8. Η πιθανότητα κατά την οποία, κατόπιν της διεξαγωγής των εξετάσεων, θα έχουμε ποσοστό επιτυχίας παιδιών προερχομένων από τα ΠΠΓ, μικρότερο από το αναμενόμενο και επιθυμητό, θα προκαλέσει μεγάλη αμφισβήτηση για το θεσμό των Π.Π.Γ. στο σύνολό τους.

9. Προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι,  εν μέσω οικονομικής κρίσεως, όπου το κράτος διαρκώς περικόπτει δαπάνες από την Παιδεία και δεν δύναται να ανταποκριθεί σε  έξοδα, όπως αυτό της θέρμανσης ή της πλήρωσης των κενών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία της χώρας, βρίσκει κονδύλια για εξετάσεις και μάλιστα χωρίς να έχει διαμορφώσει λειτουργικά τα σχολεία μας, όπως κατά Νόμο προβλέπεται, σε μια εποχή που το κάθε Ευρώ θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα.

10. Ο νόμος έχει εφαρμοστεί μερικά και αποσπασματικά. Για παράδειγμα, ακόμα αναμένουμε τους  διοικητικούς υπαλλήλους, τους ψυχολόγους, την κάλυψη των διδακτικών κενών, την επίλυση ουσιαστικών κτιριακών προβλημάτων όπως έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από πολλές Σχολικές κοινότητες και όπως  προβλέπονται από τον Ν.3966/11 που και λύσεις, επί της ουσίας, στη λειτουργία των Σχολείων, θα έδιναν και ίσους όρους σε όλους τους μαθητές των Σχολείων αυτών.

11. Σοβαρά θέματα, όπως αυτό της αξιολόγησης των καθηγητών και των Σχολικών μονάδων, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, μεσούσης της χρονιάς, και χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Επίσης, οι κατά τόπους ελλείψεις καθηγητικού προσωπικού ή αργοπορημένη τοποθέτησή τους, θέτουν σοβαρά ερωτήματα ισονομίας και ισότητας μεταξύ των υποψηφίων – διαγωνιζομένων.

12.  Διερωτόμαστε εάν μπορούν να διοργανωθούν εξετάσεις με άγνωστο τον αριθμό των υποψηφίων εξεταζόμενων και να λάβουμε εγγυήσεις για την ακέραιη και αδιάβλητη διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών και  χωρίς να έχει ανακοινωθεί πιστοποιημένος, σύμφωνα με αδιάβλητα πρότυπα, τρόπος.

13.  Τα παιδιά που θα αποτύχουν στις εξετάσεις, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν, βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός και του σχολείου της περιοχής τους, λόγω πιθανής πληρότητας θέσεων με αποτέλεσμα να πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο σχολείο, προφανώς μακρύτερα, πράγμα που θα βαρύνει επιπρόσθετα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό της οικογένειάς τους, καθώς και το καθημερινό τους πρόγραμμα.

14.  Το αρ. 158936/1547/2012/14-1-2013 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που σας επισυνάπτουμε, συντάσσεται με όσα ως άνω σας εκθέτουμε.

15.   Από τη  σύγχρονη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία στα επιστημονικά πεδία της Γνωστικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και των Παιδαγωγικών Επιστημών αντλούνται αβίαστα επιχειρήματα για  προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση του θέματος. Οποιαδήποτε εσπευσμένη-πρόχειρη εφαρμογή παραπέμπει, ευθέως, σε ανεπίτρεπτες απώλειες, που αφορούν παιδιά, τα οποία, εμείς οι ενήλικες, οφείλουμε, μέσα από τον όποιο θεσμικό μας ρόλο, να στηρίξουμε.

 

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι το αίτημά μας για ΜΗ διεξαγωγή των εξετάσεων τουλάχιστον για την Β’ και Γ’ Γυμνασίου είναι δίκαιο, ορθό και παιδαγωγικά αποδεκτό, γεγονός που πρέπει να ικανοποιηθεί από την πλευρά μιας ευνομούμενης πολιτείας με τροπολογία επί του Νόμου και να οριστικοποιηθεί η Αναστολή των εξετάσεων για τους μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης.

 

Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας, να ολοκληρώσουν τα παιδιά μας τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους όρους σύμφωνα με τους οποίους εισήλθαν σε αυτή και την άμεση ανταπόκρισή σας, με δημοσίευση νομοθετικής τροπολογίας ή τροποποιητικής του νόμου εγκυκλίου, που θα λύνει το πρόβλημα στο σύνολό του. Σε αντίθετη περίπτωση λόγω της σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα, επιφυλασσόμαστε για όλα τα μέτρα που μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε για την εύνομη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

 

Με τιμή,

Τα ΔΣ των Σχολείων:

1. 2ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ  8. 1ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ
2. Π. Π. Γ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  9. Π. Π. Γ. ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                                        
3. Π. Π. Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ    10. Π. Π. Γ.  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
4. Π. Π. Γ. ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ 11. Π.Π.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ενιαίο)
5. Π. Π. Γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 12. Π. Π. Σ.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ενιαίο)
6. 2ο Π. Π. Γ. ΘΕΣ/ΚΗΣ 13. ΜΕΙΚΤΟ  Π. Π. Γ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
7. 1ο  Π. Π. Γ. ΑΘΗΝΑΣ 14. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

   Σε απάντηση της επιστολής μας προς το ΕΠΕΣ του Λυκείου (επισυνάπτεται), λάβαμε, από τον Πρόεδρό του κο Μ. Βαζιργιάννη, την ακόλουθη απάντηση:

 

Ν. Σμύρνη 25-1-2013

 

Αρ. Πρ. 59

Προς: Το Εποπτικό Επιστημονικό

Συμβούλιο του Π.Π.ΓΕΛ. της

Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

 

 

ΘΕΜΑ: Εισαγωγή των μαθητών του Π.Π.Γ. στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

σχολικού έτους 2013 – 14.

 

Με αφορμή το αρ. 21/21-1-2013 έγγραφο της Δ.Ε.Π.Π.Σ., προς το Συμβούλιό σας, ανακοινώθηκε από το Διευθυντή του Σχολείου μας προς τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου η διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή στο Π. Π. ΓΕΛ. το σχολικό έτος 2013 – 14, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3966/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 329, παρ. 10, του Ν. 4072/2012.

Εκτιμώντας ότι, οι εξετάσεις δεν αφορούν μόνο στους εξεταστές – διοργανωτές, αλλά πρωτίστως τα παιδιά – εξεταζόμενους και τους γονείς τους, παρακαλούμε να μας συναντήσετε το συντομότερο δυνατόν, σε κάθε περίπτωση πριν τις 31-1-2013, προκειμένου να μας γνωρίσετε τις θέσεις – προτάσεις σας επί του θέματος και να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς για τις θέσεις – αιτήματά μας.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σε όλους τους γονείς, αυτούσιες τις θέσεις – προτάσεις σας, παρακαλούμε να μας τις γνωρίσετε και εγγράφως.

Πριν από την υποβολή των προτάσεών σας προς τη ΔΕΠΠΣ, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στην από 14-11-2012 Γενική Συνέλευσή του, ετάχθη παμψηφεί κατά των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών του Γυμνασίου στο Π. Π. Λύκειο.

2. Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στη Γ΄ τάξη του Π.Π.Γ. εισήχθησαν σε αυτό το Σεπτέμβριο του 2010 με άλλο νομικό καθεστώς, πριν από την ψήφιση του Ν. 3966/11 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-11), το οποίο δεν προέβλεπε υποβολή τους σε εξετάσεις και θεωρούσε αυτονόητη την αποφοίτησή τους από το  – τότε – Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής, όπως προβλέπεται για όλα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία, γεγονός που επιβάλλει την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μη αναδρομικής ισχύος  του νομού, όταν αυτός είναι επαχθής συγκριτικά με τον προηγούμενo του.  

3. Ο οικογενειακός προγραμματισμός 90 οικογενειών ανατρέπεται, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου ο Νόμος εφαρμόζεται δίκαια για όλους, θεωρούμε άδικη και αντιδεοντολογική την αιφνίδια ανατροπή των όρων, σύμφωνα με τους οποίους λάβαμε αποφάσεις για ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο η εκπαίδευση των παιδιών μας.

4. Ήδη ανθίζουν για το σκοπό της προετοιμασίας των μαθητών για τις συγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις, εξειδικευμένα φροντιστήρια.

5. Ο χρόνος προετοιμασίας των μαθητών, ακόμα και των αρίστων, είναι ελάχιστος. Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και δεν υπάρχει (ή δεν μας έχει γνωστοποιηθεί) απόφαση, για τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά, την ύλη τους, τη μορφή και το χρόνο των εξετάσεων, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και δημιουργώντας τεράστιο άγχος σε παιδιά και γονείς. Το θέμα των εξετάσεων έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο 2012.

6. Τα παιδιά που τυχόν αποτύχουν στις εξετάσεις αυτές, θα φέρουν το στίγμα του αποτυχημένου και θα κληθούν να υποστούν την «εσχάτη των ποινών», που επιβάλλεται σε ένα παιδί από το σχολείο του, την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με το κόστος που αυτή συνεπάγεται για τον ευαίσθητο ψυχισμό ενός παιδιού ηλικίας 14 – 15 ετών. Σημειώστε σχετικά ότι στην ανακοίνωση και μόνο της διεξαγωγής των εξετάσεων τα παιδιά όλου του σχολείου κατεβλήθησαν από πανικό και άγχος.

7.  Η πιθανότητα κατά την οποία, κατόπιν της διεξαγωγής των εξετάσεων, θα έχουμε ποσοστό επιτυχίας παιδιών της Ευαγγελικής Σχολής, μικρότερο από το αναμενόμενο και επιθυμητό, θα προκαλέσει μεγάλη αμφισβήτηση για το Π.Π.Γ. της Ευαγγελικής Σχολής και το θεσμό των Π.Π.Γ. εν συνόλω.

8. Προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι,  εν μέσω οικονομικής κρίσεως, όπου το κράτος διαρκώς περικόπτει δαπάνες από την παιδεία και δεν δύναται να ανταποκριθεί σε  έξοδα, όπως αυτό της θέρμανσης των σχολείων, βρίσκει κονδύλια για εξετάσεις.

9. Ο νόμος έχει εφαρμοστεί μερικά. Ακόμη αναμένουμε τους δύο διοικητικούς υπαλλήλους, τον ψυχολόγο και το φύλακα που προβλέπονται και θα έδιναν λύσεις στη λειτουργία του σχολείου, επί της ουσίας.

10. Σοβαρά θέματα, όπως αυτό της αξιολόγησης των καθηγητών, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

11. Διερωτώμεθα εάν μπορούν να διοργανωθούν εξετάσεις με άγνωστο αριθμό υποψηφίων εξεταζόμενων και να λάβουμε εγγυήσεις για την ακέραιη και αδιάβλητη διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών.

12. Τα παιδιά που θα αποτύχουν στις εξετάσεις, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν, βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός και του σχολείου της περιοχής τους, λόγω πιθανής πληρότητας θέσεων και θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο σχολείο, προφανώς μακρύτερα, πράγμα που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό, καθώς και το καθημερινό τους πρόγραμμα.

13. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Π.Π.Γ. της Ευαγγελικής Σχολής στην με ημερομηνία 25-1-2013 Συνεδρίασή του, ετάχθη ομόφωνα κατά των εξετάσεων αυτών.

14. Η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, στο αρ. 158936/1547/2012/14-1-2013 έγγραφο της, που επισυνάπτεται, συντάσσεται καταφανώς υπέρ των ως άνω εκτιθέμενων.

Παρακαλούμε όπως, πριν την κατάθεση των προτάσεών σας στη ΔΕΠΠΣ, μας καλέσετε για να μας ενημερώσετε και, μαζί με τις προτάσεις σας, να διαβιβάσετε στη ΔΕΠΠΣ και την παρούσα επιστολή μας.

Προσμένοντας στη θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας, να ολοκληρώσουν τα παιδιά μας τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους όρους σύμφωνα τους οποίους ξεκίνησαν, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε την πρόσκλησή σας.

Προς τον Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής

Σχολής Σμύρνης

 

Αθήνα 30.01.2013

 

Αγαπητοί γονείς

 

Σας ευχαριστούμε για την γνωστοποίηση των απόψεων σας σχετικά με την εισαγωγή μαθητών στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το ενδιαφέρον σας για την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών σας. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό το ενδιαφέρον το συμμεριζόμαστε και εμείς μόνο που εστιάζεται σε μία μεγαλύτερη κατηγορία μαθητών: αγκαλιάζει όλους τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα σχολείο κύτταρο αριστείας. Και που αυτή την στιγμή εμποδίζονται όχι γιατί δεν είναι αρκετά ικανοί αλλά διότι δεν ήσαν αρκετά τυχεροί . Το Λύκειο είναι μια διαφορετική βαθμίδα από το Γυμνάσιο και συνεπώς είναι λογικό να υπάρχει διαδικασία επιλογής στην είσοδο της βαθμίδας – ειδικά για μια Πρότυπη μονάδα. Στην πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε πρέπει να δοθεί σε ΟΛΗ την τοπική κοινωνία η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό κύτταρο αριστείας – είναι άδικο νομίζω θα συμφωνείτε κι εσείς –να αποκλειστούν από αυτό άριστοι μαθητές οι όποιοι δεν είχαν την τύχη να κληρωθούν. Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Λυκείου ενός ΠΠΣ – είναι ήδη νόμος ο οποίος ισχύει από διετίας (και μάλιστα ψηφισμένος από πρωτοφανή πλειοψηφία του κοινοβουλίου) και μάλιστα η εφαρμογή του επιβάλλεται με πρόσφατο έγγραφο που κυκλοφόρησε η ΔΕΠΠΣ – αρμόδιο όργανο του υπουργείου Παιδείας. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού – και αναμένεται ότι αυτό θα αποτελέσει έναυσμα και κίνητρο για την παραπέρα βελτίωση του διδακτικού έργου.

Συνεπώς δεν μπορούμε να ζητήσουμε – ενώ αξιολογείται το διδακτικό προσωπικό να μην αξιολογείται για την είσοδο του το μαθητικό δυναμικό. Θεωρούμε επίσης βέβαιο ότι κατανοείτε πως βασική υποχρέωση μας που απορρέει από την ιδιότητας μας ως κρατικών λειτουργών είναι να σεβόμαστε την κείμενη νομοθεσία και να εργαζόμαστε για την εφαρμογή της προτάσσοντας το γενικό συμφέρον έναντι του μερικού.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω για την σταθερή μας βούληση στην φάση αυτή να οργανώσουμε εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο που θα εγγυώνται την αξιοπιστία της διαδικασίας και την σφαιρική αξιολόγηση της αναλυτικής ικανότητας και του υπόβαθρου των υποψήφιων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

Μιχάλης Βαζιργιάννης

Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σας επισυνάπτουμε επίσης και επιστολή μας προς το Σύλλογο Διδασκόντων του Λυκείου, που κοινοποιήθηκε στο ΕΠΕΣ και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου μας και σας γνωρίζουμε ότι, συνάντησή μας με το ΕΠΕΣ του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε στις 29-1-2013 και στις 23-1-13, 28-1-13 και 29-1-13 συνάντησή μας με το Λυκειάρχη, μέλος του ΕΠΕΣ Λυκείου, κο Βογιάννη.

26-1-2013

 

Αρ. Πρ.  60

Προς:  Το Σύλλογο Διδασκόντων

του Π.Π.ΓΕ.Λ. της

Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Κοιν.: 1) Το Εποπτικό Επιστημονικό

Συμβούλιο του Π.Π.Γ. της

Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

2) Το Σύλλογο Διδασκόντων

του Π.Π.Γ. της

Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

 

ΘΕΜΑ: Εισαγωγή των μαθητών του Π.Π.Γ. στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

σχολικού έτους 2013 – 14.

 

Με αφορμή το αρ. 21/21-1-2013 έγγραφο της Δ.Ε.Π.Π.Σ., προς το Συμβούλιό σας, ανακοινώθηκε από το Διευθυντή του Σχολείου μας προς τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου, η διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή στο Π. Π. ΓΕΛ. το σχολικό έτος 2013 – 14, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3966/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 329 του Ν. 4072/2012.

Εκτιμώντας ότι, οι εξετάσεις δεν αφορούν μόνο στους εξεταστές – διοργανωτές, αλλά πρωτίστως τα παιδιά – εξεταζόμενους και τους γονείς τους, παρακαλούμε να μας συναντήσετε το συντομότερο δυνατόν, σε κάθε περίπτωση πριν τις 31-1-2013, προκειμένου να μας γνωρίσετε τις θέσεις – προτάσεις σας επί του θέματος και να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς για τις θέσεις – αιτήματά μας.

Θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι:

1. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στην από 14-11-2012 Γενική Συνέλευσή τους, ετάχθη παμψηφεί κατά των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών του Γυμνασίου στο Π. Π. Λύκειο.

2. Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στη Γ΄ τάξη του Π.Π.Γ. εισήχθησαν σε αυτό το Σεπτέμβριο του 2010 με άλλο νομικό καθεστώς, πριν από την ψήφιση του Ν. 3966/11 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-11), το οποίο δεν προέβλεπε υποβολή τους σε εξετάσεις και θεωρούσε αυτονόητη την αποφοίτησή τους από το  – τότε – Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής, όπως προβλέπεται για όλα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία, γεγονός που επιβάλλει την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μη αναδρομικής ισχύος  του νομού, όταν αυτός είναι επαχθής συγκριτικά με τον προηγούμενο του.  

3. Ο οικογενειακός προγραμματισμός 90 οικογενειών ανατρέπεται, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου ο Νόμος εφαρμόζεται δίκαια για όλους, θεωρούμε άδικη και αντιδεοντολογική την αιφνίδια ανατροπή των όρων, σύμφωνα με τους οποίους λάβαμε αποφάσεις για ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο η εκπαίδευση των παιδιών μας.

 

 

4. Ήδη ανθίζουν για το σκοπό της προετοιμασίας των μαθητών για τις συγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις, εξειδικευμένα φροντιστήρια.

5. Ο χρόνος προετοιμασίας των μαθητών – και των αρίστων – είναι ελάχιστος. Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και δεν υπάρχει (ή δεν μας έχει γνωστοποιηθεί) απόφαση, για τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά, την ύλη τους, τη μορφή και το χρόνο των εξετάσεων, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και δημιουργώντας τεράστιο άγχος σε παιδιά και γονείς. Το θέμα των εξετάσεων έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο 2012.

6. Τα παιδιά που τυχόν αποτύχουν στις εξετάσεις αυτές, θα φέρουν το στίγμα του αποτυχημένου και θα κληθούν να υποστούν την «εσχάτη των ποινών», που επιβάλλεται σε ένα παιδί από το σχολείο του, την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με το κόστος που αυτή συνεπάγεται για τον ευαίσθητο ψυχισμό ενός παιδιού ηλικίας 14 – 15 ετών. Σημειώστε σχετικά ότι στην ανακοίνωση και μόνο της διεξαγωγής των εξετάσεων τα παιδιά όλου του σχολείου κατεβλήθησαν από πανικό και άγχος.

7.  Η πιθανότητα κατά την οποία, κατόπιν της διεξαγωγής των εξετάσεων, θα έχουμε ποσοστό επιτυχίας παιδιών της Ευαγγελικής Σχολής, μικρότερο από το αναμενόμενο και επιθυμητό, θα προκαλέσει μεγάλη αμφισβήτηση για το Π.Π.Γ. της Ευαγγελικής Σχολής και το θεσμό των Π.Π.Γ. εν συνόλω.

8. Προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι,  εν μέσω οικονομικής κρίσεως, όπου το κράτος διαρκώς περικόπτει δαπάνες από την παιδεία και δεν δύναται να ανταποκριθεί σε  έξοδα, όπως αυτό της θέρμανσης των σχολείων, βρίσκει κονδύλια για εξετάσεις.

9. Ο νόμος έχει εφαρμοστεί μερικά. Ακόμη αναμένουμε τους δύο διοικητικούς υπαλλήλους, τον ψυχολόγο και το φύλακα που προβλέπονται και θα έδιναν λύσεις στη λειτουργία του σχολείου, επί της ουσίας.

10. Σοβαρά θέματα, όπως αυτό της αξιολόγησης των καθηγητών, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

11. Διερωτώμεθα εάν μπορούν να διοργανωθούν εξετάσεις με άγνωστο αριθμό υποψηφίων εξεταζόμενων και να λάβουμε εγγυήσεις για την ακέραιη και αδιάβλητη διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών.

12. Τα παιδιά που θα αποτύχουν στις εξετάσεις, βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός και του σχολείου της περιοχής τους, λόγω πιθανής υπέρβασης του κατά νόμου επιτρεπόμενου ορίου μαθητών και θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο σχολείο, προφανώς μακρύτερα, πράγμα που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό, καθώς και το καθημερινό τους πρόγραμμα.

13. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Π.Π.Γ. της Ευαγγελικής Σχολής στην με ημερομηνία 25-1-2013 Συνεδρίασή του, ετάχθη ομόφωνα κατά των εξετάσεων αυτών.

14. Η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, στο αρ. 158936/1547/2012/14-1-2013 έγγραφό της που επισυνάπτεται, συντάσσεται καταφανώς υπέρ των ως άνω.  

Ευελπιστούμε ότι, ως καθηγητές των παιδιών μας, θα συμπαρασταθείτε στο δίκαιο αίτημά μας, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους όρους σύμφωνα τους οποίους ξεκίνησαν, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε τη συνάντησή μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, με προγραμματισμένη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό κο Θ. Παπαθεοδώρου,  ενώ ακόμη αναμένουμε ραντεβού με τον Υπουργό κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο.

 

Φιλικά, για το Δ.Σ.

               Η Πρόεδρος                                                      Η  Γεν. Γραμματέας

Ευγενία Δορκοφίκη – Κομνηνού                                     Βίκη Αγγέλη – Λουζιώτη

­­­­­­­

Advertisements

About sylogosevaggeliki

Σύλλογος Γονέων Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s