Διγλωσσία (άρθρο)

Μάθε παιδί μου τη γλώσσα μου

Οταν η εκμάθηση της ξένης γλώσσας αρχίζει από το σπίτι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα Γιώργος Ζαχαριάδης  (από τα ΝΕΑ online)

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής ταυτότητας του παιδιού μας, με σεβασμό και για τις δύο πλευρές», τονίζει η χημικός μηχανικός Μαρία Μάχλη, που είναι παντρεμένη με τον γερμανό εκπαιδευτικό Μαξ Σουλτζ και ζουν μόνιμα στη Ρόδο.

«Με τον σύζυγό μου γνωριστήκαμε πριν από 14 χρόνια και είμαστε 6 χρόνια παντρεμένοι. Αρχικά ζούσαμε στη Θεσσαλονίκη, μετά βρεθήκαμε στη Γερμανία, αλλά τελικά καταλήξαμε στην πανέμορφη ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Ρόδο», λέει η κ. Μάχλη και προσθέτει: «Ο γιος μας ο Μάνος γεννήθηκε το 2006 στη Γερμανία και έχει το όνομα του πατέρα μου». Από τότε που γεννήθηκε ο Μάνος, ο πατέρας τού μιλάει μόνο γερμανικά και η μητέρα μόνο ελληνικά. «Δεν έγινε με πίεση προς το παιδί, απλώς από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε απολύτως φυσιολογικό. Εχουμε συχνές επαφές με την οικογένεια στη Γερμανία και επειδή η Ρόδος είναι πολυπολιτισμικό νησί, δίνεται η δυνατότητα στον Μάνο να πάει του χρόνου εκτός από το ελληνικό νηπιαγωγείο και στο γερμανικό, έστω για κάποιες ώρες την εβδομάδα. Περιμένοντας το καινούργιο μέλος στην οικογένειά μας, ήδη έχουμε αρχίσει τη συζήτηση με τον Μάνο ότι στο σπίτι με το αδελφάκι του πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους γερμανικά».

«Δυστυχώς, είναι μεγάλο λάθος να μη μιλούν οι γονείς τη μητρική τους γλώσσα στα παιδιά», υποστηρίζει η ψυχολόγος και ακουστικοψυχοφωνολόγος Θεώνη Μαχά- Ευαγγελοπούλου. «Τα δίγλωσσα παιδιά μπορούν να έχουν το προνόμιο της εύκολης εκμάθησης δύο γλωσσών αν οι γονείς τούς μιλούν στη μητρική τους γλώσσα. Αν μιλούν σπαστά μια άλλη γλώσσα πιο πολύ κακό, παρά καλό κάνουν. Αν ο κάθε γονιός επικοινωνεί συστηματικά με το παιδί στη μητρική του γλώσσα, τότε το παιδί έχει πολύ γρήγορα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα παιδιά έχουν πιο “πλούσιο” αυτί. Περισσότερα ακουστικά διαφράγματα. Μιλάμε αναπαράγοντας αυτά που ακούμε. Η γλωσσομάθεια δεν είναι παρά το χάρισμα της ακοής. Η ικανότητα κάποιου ανθρώπου να μάθει μια ξένη γλώσσα στηρίζεται στην ικανότητά του να μπορεί να την ακούσει σωστά, να παρατηρεί όλες τις λεπτομέρειες της γλώσσας, τις αποχρώσεις της, τον ρυθμό και να μπαίνει στην ψυχολογία της. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς, ακόμα και αν επιλέξουν μεταξύ τους μία γλώσσα επικοινωνίας, να μιλούν στα παιδιά τους με τη μητρική τους που τη γνωρίζουν καλύτερα».

περισσότερα……..

Advertisements

About sylogosevaggeliki

Σύλλογος Γονέων Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
This entry was posted in ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ. Bookmark the permalink.