Μαθητικοί Διαγωνισμοί

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λόγου και Τέχνης με θέμα  <<Του κύκλου τα γυρίσματα>>

Το Πρότυπο Γυμνάσιο  Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο της μακρόχρονης  συνεργασίας των ομίλων λογοτεχνίας τους, προκηρύσσουν τον πανελλήνιο διαγωνισμό «Του κύκλου τα γυρίσματα», ο οποίος αντλεί τον τίτλο και τη θεματολογία  του από τους πρώτους στίχους του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου:

Του κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν

Και του Τροχού, που ώρες ψηλά και ώρες στα βάθη πηαίνουν

 Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τα χρονικά του όρια ορίζονται από 13 Σεπτεμβρίου 2016 ως  13 Ιανουαρίου 2017. Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Νομού Ηρακλείου (υπεύθυνη: Αγγελική Ζαχαράτου) σε συνεργασία με το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου (υπεύθυνη: Βαρβάρα Ρούσσου).

Ειδικότερα ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου,  και περιλαμβάνει τη δημιουργία των παρακάτω έργων:

Α. Ποίημα (έως 60 στίχους)

Β. Διήγημα (έως 10 σελίδες)

Δ. Προφορική Ιστορία  (συνέντευξη έως 25 σελίδες)

Ε. Τέχνη και Μαθηματικά*

*Ζωγραφικά έργα με τη χρήση του γεωμετρικού σχήματος του κύκλου

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

1) Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.

2) Να υποβληθούν σε τρία (3) δακτυλογραφημένα αντίτυπα (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12) με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου. Τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και σχολείο) να κλειστούν σε μικρό φάκελο και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα και ο μικρός φάκελος

και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα και ο μικρός φάκελος να σταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) με την αντίστοιχη ένδειξη «Διαγωνισμός Του κύκλου τα γυρίσματα», στη διεύθυνση: Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής (υπ’ όψιν κ. Δώρας Μέντη), Λέσβου 4, Τ.Κ. 17123 Αθήνα, Νέα Σμύρνη.

3) Στο επάνω μέρος του φακέλου θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και η κατηγορία συμμετοχής, π.χ. Ποίημα (Γυμνάσιο). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέχρι 13 Ιανουαρίου 2017 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

4) Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν εγκαίρως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλεφωνικώς.

5) Προβλέπονται δύο ξεχωριστές βραβεύσεις και έπαινοι, για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:

ΠΟΙΗΣΗ

Χριστόφορος Λιοντάκης (Ποιητής)

Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Αθηνών)

Λιάνα Καλοκύρη (Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου)

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Νίκη Τρουλλινού (Συγγραφέας)

Τίνα Λεντάρη (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Αθηνών)

Γιούλη Χρονοπούλου (Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ Αθήνας)

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γαβριέλλα Ασπράκη (Φιλόλογος, Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου)

Μαρία Καββαδία (Φιλόλογος, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας, ΟΠΙΑ)

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Σοφία Ντενίση (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών)

Τόνια Καφετζάκη (Φιλόλογος, Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής).

 

Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.

Αν χρειαστείτε πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας ηλεκτρονικά  (doramenti968@gmail.com) στη γενική συντονίστρια.

 

Νέα Σμύρνη, 13.9. 2016                Ηράκλειο, 13.9.2016

Ο Διευθυντής του ΠΓΕΣΣ                        Ο Διευθυντής του ΠΓΛΗ

Νικόλαος Λινάρδος, ΠΕ02                    Δημήτριος Καλυκάκης,   ΠΕ03

 

 

 

 

 

Διακρίσεις μαθητών και μαθητριών του προτύπου Γυμνασίου  στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική

Σας ενημερώνουμε για πρόσφατες διακρίσεις παιδιών του σχολείου στα μαθηματικά και στην Πληροφορική σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Διευθυντή κου  Ν. Λινάρδου:

Μαθηματικά

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας:

Αβραμίδης Δημήτριος,

Πανηγυράκη Χρυσούλα   και

Πανηγυράκης Πέτρος

συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο λυτών προβλημάτων επιπέδου Μαθηματικής Ολυμπιάδας, που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό Mathematical Reflections

(https://www.awesomemath.org/wp-pdf-files/math-reflections/mr-2016-02/mr_1_2016_solutions.pdf).

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές μας για τη διάκρισή τους.

———————————————————————————————-

Πληροφορική

Οι παρακάτω μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στη Β΄ Φάση του 28ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής (ΠΔΠ), πέτυχαν την πρόκρισή τους στην Γ΄ και τελική φάση του Διαγωνισμού.

Σε αυτή τη φάση, προκρίθηκαν συνολικά 37 μαθητές Γυμνασίου από όλη την επικράτεια.

Οι επιτυχόντες μαθητές είναι:

Καριώρης Σωτήριος Αίας (Γ΄ Γυμνασίου)

Ραπτόπουλος Πέτρος (Γ΄ Γυμνασίου)

Γεωργανάς Χρήστος (Β΄ Γυμνασίου)

 Μαργαρίτης Χρήστος (Β΄ Γυμνασίου)

Πίπης Ευάγγελος (Β΄ Γυμνασίου)

Η συμμετοχή των τεσσάρων από τους παραπάνω μαθητές στον 28ο ΠΔΠ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Δημιουργικότητας και Αριστείας του σχολείου μας, «Γλώσσες Προγραμματισμού υψηλού επιπέδου (Pascal): Η αληθινή πλευρά του Προγραμματισμού Υπολογιστών».

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές για την προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην τελική φάση του Διαγωνισμού!

 

Διακρίσεις των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και Πληροφορικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29.2.2016

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τις σπουδαίες διακρίσεις των μαθητών του Γυμνασίου της Ευαγγελικής: του Εμμανουήλ Παντελεήμονα της Γ΄Γυμνασίου και  του Εμμανουήλ Δημητρίου της Α’ Γυμνασίου, οι οποίοι πήραν το Β΄βραβείο στην 33η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και προκρίθηκαν στην τελική φάση επιλογής των ομάδων οι οποίες θα συμμετάσχουν στις Βαλκανιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Τους συγχαίρουμε θερμά και τους ευχόμαστε και σ’ ανώτερα.

————————————————————————————

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας Δημήτριος Εμμανουήλ, Χριστίνα Καρνάρου, Παντελεήμων Εμμανουήλ και Χρυσούλα Πανηγυράκη, βραβεύτηκαν από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για την επίδοσή τους στον μαθηματικό διαγωνισμό «Ευκλείδης 2016», σε πανηγυρική τελετή, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).

Σημειώνεται ότι στη β΄ φάση του 76ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Μαθηματικής Εταιρείας «Ευκλείδης» διακρίθηκαν και προήχθησαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού «Αρχιμήδης» 2015-16 οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

Δρακουλάκου Γεωργία (Β΄Γυμνασίου), Εμμανουήλ Δημήτριος (Α΄Γυμνασίου), Εμμανουήλ Παντελεήμων (Γ΄Γυμνασίου), Καρανίκα Αντιγόνη Μαρία (Β΄Γυμνασίου), Καραογλάνης Ιγνάτιος (Α΄Γυμνασίου), Καρνάρου Χριστίνα (Β΄ Γυμνασίου), Μπεκιάρης Δημήτριος (Β΄Γυμνασίου), Πανηγυράκη Χρυσούλα (Γ΄Γυμνασίου)

Ο αριθμός των επιτυχόντων μαθητών του σχολείου μας αποτελεί το 47% επί του συνόλου των επιτυχόντων μαθητών όλων των σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας!

————————————————————————————

Πρόκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής

Οι παρακάτω μαθητές του σχολείου μας, συμμετείχαν στην Α΄ Φάση του 28ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής (ΠΔΠ),  και πέτυχαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Διαγωνισμού. Οι επιτυχόντες μαθητές  είναι:

Καριώρης Σωτήριος Αίας (Γ΄Γυμνασίου), Ραπτόπουλος Πέτρος (Γ΄Γυμνασίου), Γεωργακόπουλος Ηλίας (Β΄Γυμνασίου), Γεωργανάς Χρήστος (Β΄Γυμνασίου), Κουκουδάκης Νικόλαος (Β΄Γυμνασίου), Μαργαρίτης Χρήστος (Β΄Γυμνασίου), Πίπης Ευάγγελος (Β΄Γυμνασίου), Σάφτα Κριστιάν (Β΄Γυμνασίου).

Η συμμετοχή των επτά από τους παραπάνω μαθητές στον 28ο ΠΔΠ,  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Δημιουργικότητας και Αριστείας του σχολείου μας, «Γλώσσες Προγραμματισμού υψηλού επιπέδου (Pascal): Η αληθινή πλευρά του Προγραμματισμού Υπολογιστών».

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την επιτυχία τους, αλλά  και όλους τους διαγωνισθέντες για την προσπάθειά τους.

 

 

Διαγωνισμός ποίησης Μ. Αναγνωστάκη: Διάκριση μαθητριών του σχολείου μας

Σπουδαία διάκριση για τις μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου Δέσποινα Δίπλα και Ανδριάνα Ηλιοπούλου στον διαγωνισμό ποίησης Μ. Αναγνωστάκη.

Οι νέοι ποιητές θα διαβάσουν τα ποιήματα τους στην εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στο Black Duck Garden ( πλατεία Κλαυθμώνος, ( Ι. Παπαρρηγοπούλου 5), στις 8.30μμ.

Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστούν video και μουσικές με αφορμή το έργο του ποιητή.

 

 

2ος  Μαθητικός  Διαγωνισμός: Η ιστορία του Σχολείου μου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ομάδα μαθητών/τριών του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Τ. Καφετζάκη, Π. Μαλλιάρα και Θ. Μπακαμήτσου, συμμετείχε στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η ιστορία του σχολείου μου», ο οποίος διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, και κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο του διαγωνισμού.

Συγχαίρουμε θερμά τους/τις μαθητές/τριες Άγγελο Μαγνήσαλη, Παύλο Μαστρογιαννόπουλο, Αίαντα Καριώρη, Χρυσούλα Πανηγυράκη και Δημήτρη Παΐζη-Ραντόικοβιτς για την επιτυχία τους.

                                                                         Ν. Σμύρνη, 30/11/2015

 

 

 

Προκήρυξη Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού : 

 Όσα φέρνει ο Ταχυδρόμος 
logotexn-diagwn-osa-fernei-o-taxydromos

 

 

Αποτελέσματα του 2ου Πανελλήνιου  Μαθηματικού  Διαγωνισμού 2014-2015 για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

με ΘΕΜΑ: ΓΡΙΦΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

apotelesmata-2-panel-diagwnismou-grifoi-mathimatika-2015 (1)_Page_1

apotelesmata-2-panel-diagwnismou-grifoi-mathimatika-2015 (1)_Page_2

apotelesmata-2-panel-diagwnismou-grifoi-mathimatika-2015 (1)_Page_3

 

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΠΡΟΤΥΠΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΟΜΙΛΟΣ «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ & ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

Υπεύθυνοι: Δώρα Μέντη (Γυμνάσιο), Γιώργος Θώδης (Λύκειο)

Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ 2014-2015

«Το φωτόδεντρο και η 14η ομορφιά»

 Clipboard03

(18 Οκτωβρίου 2014-1 Απριλίου 2015)

Με δεδομένη την ύπαρξη της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης που αριθμεί 10.000 τίτλους βιβλίων για 500 μαθητές, αρκετών κατά τόπους Σχολικών Βιβλιοθηκών αλλά και μεμονωμένων φίλων του βιβλίου ανάμεσα στο μαθητικό κοινό, ο Όμιλός μας καλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε έναν Πανελλήνιο Αγώνα Φιλαναγνωσίας, με έπαθλα λογοτεχνικά βιβλία.

Σας καλούμε να διαβάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία της δικής σας επιλογής, τα οποία, όμως, θα εντάσσονται στους δύο θεματικούς μας κύκλους, με την επωνυμία «Η μεγάλη και η μικρή άρκτος»

 • Η μεγάλη άρκτος

ΔΙΗΓΗΜΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

 

 • Η μικρή άρκτος

ΠΟΙΗΣΗ

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ

 

*Αναγκαία διευκρίνιση: Τα βιβλία θα πρέπει να προέρχονται από αναγνωρισμένους συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους. Η επιλογή τους θα γίνει σε συνεννόηση με τον συνεργαζόμενο καθηγητή του σχολείου σας ή με τη συντονίστρια του διαγωνισμού κ. Μέντη μέσω αποστολής email στη διεύθυνση schvivlioevagg@gmail.com

Στόχοι:

α) να αναδειχθεί ένας νικητής/τρια ανά θεματικό κύκλο και αντικείμενο φιλαναγνωσίας σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) 

β) να αναδειχθεί ένα τμήμα ή ομάδα σε πρωταθλητή φιλαναγνωσίας στον κύκλο της «Μεγάλης άρκτου», ανά βαθμίδα της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) 

γ) να αναδειχθεί ένα σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) σε πρωταθλητή φιλαναγνωσίας με βάση τον συνυπολογισμό ποσοτικών και ποιοτικών επιδόσεων που θα επιτύχει με τη συμμετοχή του σε δύο τουλάχιστον αντικείμενα από τους δύο θεματικούς μας κύκλους .

Βραβεύσεις:

Απονομή Α, Β, Γ Βραβείων στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Απονομή Α Βραβείου στο Τμήμα ή την Ομάδα, και το Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο)

Απονομή Επαίνων που θα επιβραβεύουν τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και θα αναγράφουν αριθμητικά την επίδοση του μαθητή/τριας, του τμήματος ή του σχολείου

* Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή και τους όρους του διαγωνισμού θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης http://efsv.webnode.gr

Όροι συμμετοχής
 1. Κάθε μαθητής ή σχολικό τμήμα δηλώνει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό μέσα από την ειδική φόρμα «Δήλωση ανάγνωσης βιβλίου»
 2. Όταν ο μαθητής, η ομάδα ή το τμήμα ολοκληρώσει την ανάγνωση ενός διηγήματος ή ενός μυθιστορήματος από τον κύκλο της «Μεγάλης άρκτου», τότε, για να κατοχυρωθεί και να μετρήσει αυτή η ανάγνωση στο διαγωνισμό, θα πρέπει να απαντήσουν σε 7 ερωτήσεις κατανόησης μέσα από το βιβλίο ή να καταθέσουν μια δράση φιλαναγνωσίας βασισμένη στο βιβλίο που διάβασαν (παρουσίαση-κριτική, εικονογράφηση, τραγούδι, ποίημα, δραματοποίηση, συνέντευξη συγγραφέα κ.ά.)
 3. Στη συνέχεια, ο μαθητής ή το τμήμα μπορεί να επιλέξει και να δηλώσει ένα νέο βιβλίο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όσες φορές θέλει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να εκτελείται παράλληλα και σε άλλα τμήματα του ίδιου σχολείου.
 4. 4. Οι ερωτήσεις μέσα από τις οποίες πιστοποιείται η ανάγνωση κάθε βιβλίου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής http://efsv.webnode.gr και θα πρέπει να απαντώνται στο σύνολό τους μέσα σε διάστημα 25 ημερών από τη δήλωση συμμετοχής μέσω αποστολής email στη διεύθυνση schvivlioevagg@gmail.com. Η απάντηση στις ερωτήσεις κατανόησης μπορεί να γίνει μόνο μέσω e-mail, η λήψη του οποίου θα επιβεβαιώνεται κάθε φορά από τη συντονίστρια του διαγωνισμού.
 5. Η ενημέρωση για τις υπόλοιπες δράσεις φιλαναγνωσίας μπορεί να γίνει με όποιον τρόπο είναι εφικτό, ανάλογα με τη δράση (αποστολή video, φωτογραφιών, αρχείων ήχου, αρχείων word κ.ο.κ.). Μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες είναι εξάλλου η δημιουργική γραφή, η οποία για μεν το διήγημα μπορεί να εκφραστεί με την αλλαγή της πλοκής, των κεντρικών ρόλων ή του τέλους, ενώ για το μυθιστόρημα, η κεντρική υπόθεση του έργου θα μπορούσε να ξαναγραφεί (ως 10 σελίδες) από την οπτική γωνία του προσώπου που κέρδισε περισσότερο τη συμπάθειά σας.
 6. Οι παραπάνω όροι ισχύουν σε γενικές γραμμές και για τη συμμετοχή σας στον κύκλο της «Μικρής άρκτου», με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι ως προς το αντικείμενο της Αστροφυσικής θα πρέπει να γίνει, στην αρχή, μια μικρή αναφορά και στο επιστημονικό θέμα το οποίο διαπραγματεύεται το βιβλίο και, στο τέλος, μια σύντομη αξιολόγηση της σύνδεσης που πετυχαίνει ανάμεσα στην επιστήμη και τη λογοτεχνία.
 7. Ως προς το αντικείμενο της Ποίησης, η συμμετοχή σας περιλαμβάνει τη δήλωση αλλά όχι και τη συμπλήρωση του υπάρχοντος δελτίου ανάγνωσης. Η δήλωσή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει έως 7 αγαπημένα σας ποιήματα (ενός ή περισσοτέρων ποιητών). Η πιστοποίηση της ανάγνωσης των ποιημάτων γίνεται αποκλειστικά με δημιουργική γραφή η οποία θα μιμείται ή θα αποδίδει πιο ελεύθερα (a la maniere de) το θέμα, τη γλώσσα και το ύφος του ποιήματος που εσείς θα επιλέξετε.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Ευαγγελική Σχολή μετά από τις διακοπές του Πάσχα, στην οποία είστε όλοι προσκεκλημένοι. Οι βραβευμένοι μαθητές θα ενημερωθούν εγκαίρως με ατομική ειδοποίηση και ενημέρωση του σχολείου τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να γνωριστούμε από κοντά.

Βαθμολόγηση:

Η συγκέντρωση βαθμών στο διαγωνισμό γίνεται ανά α) ανά μαθητή β) ανά ομάδα ή σχολείο* και η βαθμολόγηση καταρτίζεται ως εξής:

 • Ανάγνωση βιβλίου = 10 βαθμοί
 • Δεύτερη και κάθε επόμενη ανάγνωση του ίδιου βιβλίου από άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου = 5 βαθμοί
 • Δράση φιλαναγνωσίας (παρουσίαση-κριτική/ εικονογράφηση) ή δημιουργική γραφή = 20 βαθμοί
 • Δράση φιλαναγνωσίας (δραματοποίηση, συνέντευξη συγγραφέα μέσω skype ή μέσω προσωπικής συνάντησης) = 30 βαθμοί
 • Οποιαδήποτε άλλη δράση φιλαναγνωσίας που δεν περιγράφεται παραπάνω = 10 βαθμοί

Το σύνολο των βαθμών κάθε σχολείου θα κατανέμεται με βάση τον αριθμό των μαθητών ή των τμημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Πληροφορίες  και Δήλωση συμμετοχής

Για να συμμετάσχει κάθε μαθητής ή τμήμα θα πρέπει να στείλει ηλεκτρονικά στο: schvivlioevagg@gmail.com, όλα τα παρακάτω στοιχεία. Η ανάγνωση κάθε βιβλίου συνοδεύεται απαραιτήτως από τη Δήλωση που θα συμπληρώνει κάθε  μαθητής-αναγνώστης. Μπορείτε τα βλέπετε τα νέα και να παρακολουθείτε τη δράση μας στην ιστοσελίδα της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης http://efsv.webnode.gr

Ι. ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΤΑΞΗ: ……………………… ΜΑΘΗΤΗΣ ή ΤΜΗΜΑ*: ………………………………………………………..
*ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ : …………………………………………………………
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: ……………………………………………………………………
ΣΧΟΛΕΙΟ: ……………………………………………………………………………………………………………
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ……………………………………………………………………………………..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΔΟΣ: ……………………………………………………………ΑΡΙΘΜΟΣ: ……………
ΠΟΛΗ: …………………………………………………Τ.Κ.: …………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ……………………………………………………………………………………………………….
E-MAIL: ………………………………………………………………………………………………………………..

ΙΙ. ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
 ΜΑΘΗΤΗΣ ή ΤΜΗΜΑ*:
*ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ .
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ:

 

ΙΙΙ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Συμπληρώστε τα στοιχεία του βιβλίου

Συγγραφέας

Τίτλος

Εκδοτικός οίκος

Χρόνος Έκδοσης

1.Να αναφέρετε τον τόπο, τον χρόνο, τα βασικά πρόσωπα και το κεντρικό θέμα του βιβλίου

2.Επιχειρήστε μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση (15-20 γραμμές)

3.Παρουσιάστε τον κεντρικό ήρωα (εμφάνιση, χαρακτήρας, ενδιαφέροντα, κ.α.)

4.Σχολιάστε τον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, τη γλώσσα και το ύφος

5.Εντοπίστε τα επιμέρους θέματα που θίγονται στο βιβλίο, επισημαίνοντας και σχολιάζοντας ιδιαίτερα α) τα κοινωνικά προβλήματα β) τις ιδέες και τις αξίες γ) τη στάση που κρατά ο συγγραφέας απέναντι στα λογοτεχνικά του πρόσωπα

6.Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο;

7.Τι σας άρεσε σε αυτό το βιβλίο; Σε ποιους και γιατί θα το προτείνατε;


 

 

Β’ Πανελλήνιος  Μαθηματικός  διαγωνισμός 2014-2015
ΠΠΓ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

ΘΕΜΑ: ΓΡΙΦΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Προκήρυξη πατήστε: εδώ

Οδηγίες πατήστε: εδώ

Φύλλο αξιολόγησης πατήστε: εδώ

Ν. Σμύρνη 17/10/2014 

 

Α’ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας 2013-2014

images

«Η μυστική παπαρούνα»

29 Νοεμβρίου 2013 ως τις 29 Απριλίου 2014

Μια πρόσκληση σε αγώνα ευγενούς άμιλλας, βιβλιοφιλίας & δημιουργικότητας
από τον Όμιλο «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη» του Πρότυπου-Πειραματικού
Γυμνασίου και του Πρότυπου-Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής
Σμύρνης

Ένας νέος θεσμός που άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα
δημόσια Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία είναι οι Μαθητικοί Όμιλοι Αριστείας
και Δημιουργικότητας (σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ν. 3966/11).
Ειδικότερα, οι Όμιλοι αυτοί δημιουργήθηκαν στα Πρότυπα-Πειραματικά
σχολεία με σκοπό να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των
μαθητών που επιλέγουν να τους παρακολουθήσουν και λειτουργούν μετά τη
λήξη του διδακτικού ωραρίου ως προεκτάσεις του αναλυτικού προγράμματος.
Στην Ευαγγελική Σχολή [Νέας] Σμύρνης, κατά το φετινό σχολικό έτος
2013-2014, καινοτομήσαμε ενώνοντας τις δυνάμεις του Γυμνασίου και του
Λυκείου μας γύρω από τον κοινό Όμιλο «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη».
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του «Λογοτεχνικού Ομίλου», που
λειτούργησε στο Γυμνάσιο τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές (2011-
2012, 2012-2013), στοχεύουμε στη συνέχιση της δράσης μας μέσα από μια
συντονισμένη προσπάθεια που θα ενισχύσει τη μαθητική φιλαναγνωσία,
δημιουργώντας ένα φιλόξενο στέκι διερευνητικής μάθησης, ακαδημαϊκής
γνώσης, επικοινωνίας και πολιτισμού μέσα στο χώρο της Σχολικής
Βιβλιοθήκης. Ως φιλόλογοι, στοχεύουμε πρωτίστως στην ψυχαγωγία και την
απόλαυση από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, ενδιαφερόμαστε όμως
εξίσου και για τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει για τους μαθητές η
σύνδεση της λογοτεχνίας με ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα. Σε αυτήν την
κατεύθυνση συγκλίνουν οι παράλληλοι στόχοι της δράσης μας, η γνωριμία των
μαθητών με συγγραφείς, η Δημιουργική Γραφή, η συμμετοχή σε
λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, οι διασχολικές συνεργασίες με έμφαση στην
προσέγγιση του ποιητικού λόγου, η δημιουργία ψηφιακού περιοδικού.
Επεκτείνοντας τους παραπάνω δοκιμασμένους και γόνιμους στόχους μας, το
φετινό σχολικό έτος ανοιγόμαστε περισσότερο συνδέοντας τα λογοτεχνικά
ενδιαφέροντα και με άλλα συναφή αντικείμενα (κινηματογραφικές αποδόσεις
μυθιστορημάτων, μελοποιημένη ποίηση) και επιστήμες (μαθηματική
λογοτεχνία, αστροφυσική).
Στο πλαίσιο αυτής της βιβλιοφιλικής δράσης που καλλιεργούμε για
τρίτη συνεχή χρονιά από την παιδική ηλικία των μαθητών της Α Γυμνασίου ως
τη νεανική των μαθητών της Α Λυκείου, γεννήθηκε η ιδέα του πανελλήνιου
διαγωνισμού «Η μυστική παπαρούνα» που ξεκινάμε απευθυνόμενοι στο
μαθητικό κοινό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διάρκεια του διαγωνισμού
μας είναι τετράμηνη: από τις 29 Νοεμβρίου 2013 ως τις 28 Μαρτίου 2014.
Περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες βιβλίων που επιλέγονται ιδιαίτερα από
τα μέλη μας: Μυθιστόρημα (εφηβικό, κοινωνικό), μαθηματική λογοτεχνία,
Αστροφυσική, με την προσθήκη και του Δοκιμίου, η ανάγνωση του οποίου
απευθύνεται κυριότερα σε μεγαλύτερους μαθητές Λυκείου.
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του πειραματισμού που επιχειρεί με χαρά
και καλές προσδοκίες ο Όμιλός μας, καθώς μπαίνει ο χειμώνας και ώσπου να
ανθίσει και η φυσική παπαρούνα, σκορπώντας τους χαρμόσυνους
χρωματισμούς της άνοιξης; Πρωταρχικά ζητούμενα είναι η συμμετοχή των
μαθητών στο απολαυστικό ταξίδι της ανάγνωσης, η επικοινωνία και η γνωριμία
με έναν αχαρτογράφητο ακόμη αλλά υπαρκτό και εξαιρετικά σημαντικό χώρο
της εκπαιδευτικής κοινότητας που έδινε και δίνει πάντα το παρόν,
τροφοδοτώντας με ιδέες, πίστη, ελπίδα και αγάπη τις νεανικές συνειδήσεις,
στηρίζοντας με την ψυχή του το σήμερα και εμψυχώνοντας όσο μπορεί το
αύριο αυτού του τόπου.
Το σκεπτικό μας είναι απλό: στο χώρο της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης
συσπειρώνονται προς το παρόν τα 30 μέλη του Ομίλου μας. Ανοίγοντας το
χώρο σε μια εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσα από τον πανελλήνιο διαγωνισμό
ο αριθμός των αναγνωστών πολλαπλασιάζεται και το παιγνίδι της
φιλαναγνωσίας ξεκινά! Μαθητές ή τμήματα του σχολείου που διαβάζουν ή
ζωντανεύουν δημιουργικά κάθε βιβλίο, και διδάσκοντες που εμψυχώνουν αυτήν
την προσπάθεια, συμβάλλοντας με την ενημέρωση, τη γνώση και τη φιλική
τους διάθεση στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών,
συγκροτούν δυνάμει μια αναγνωστική κοινότητα που διεκδικεί με την αξία της
μερίδιο στη γνώση, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Ελάτε να παίξουμε αυτό το παιγνίδι!
Σας καλούμε να διαβάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα λογοτεχνικά
βιβλία της δικής σας επιλογής, τα οποία όμως θα εντάσσονται σε μία ή
περισσότερες από τις παρακάτω θεματικές κατηγορίες:
ΔΟΚΙΜΙΟ (Κοινωνικό, Πολιτικό)
ΕΠΙ΢ΣΗΜΗ (Αστροφυσική, Μαθηματικά)
ΜΤΘΙ΢ΣΟΡΗΜΑ (Εφηβικό, Κοινωνικό)
Και επειδή όλα τα σωστά παιγνίδια έχουν από την αρχή όρους και
στόχους, κριτές και διακρίσεις,
Σας ενημερώνουμε από τώρα για τους στόχους μας:
α) να αναδειχθεί ένας νικητής/τρια ανά κατηγορία φιλαναγνωσίας και
βαθμίδα της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο)
β) να αναδειχθεί ένα τμήμα σε πρωταθλητή φιλαναγνωσίας μιας
συγκεκριμένης θεματικής κατηγορίας βιβλίων και βαθμίδας της εκπαίδευσης
(Γυμνάσιο-Λύκειο)
γ) να αναδειχθεί ένα σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) σε πρωταθλητή
φιλαναγνωσίας με βάση τον συνυπολογισμό ποσοτικών και ποιοτικών
επιδόσεων που θα επιτύχει.

Σας προϊδεάζουμε στη συνέχεια για τις διακρίσεις:
Απονομή Α, Β, Γ Βραβείων στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
Απονομή Α Βραβείου στο Τμήμα και το Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο)
Απονομή Επαίνων που θα επιβραβεύουν τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό
και θα αναγράφουν αριθμητικά την επίδοση του μαθητή/τριας, του τμήματος
ή του σχολείου

Και σας πληροφορούμε εξαρχής για τους κριτές οι περισσότεροι από τους
οποίους είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων από το Γυμνάσιο και το
Λύκειο μας.

Και επειδή η γοητεία της ανάγνωσης, όπως όλοι οι αναγνώστες ξέρουμε,
δεν εκφράζεται μόνο με λόγια και ακόμα περισσότερο με αριθμούς, εμείς οι
υπεύθυνοι του διαγωνισμού ζητάμε να θυμάστε ότι η συμμετοχή σας στο
παιγνίδι προϋποθέτει όχι μόνο την αποδοχή των όρων αλλά και την
επισήμανση: η «παπαρούνα» μας είναι «μυστική», που πάει να πει ότι πολλές
φορές κρατά καλά κλειστά τα μυστικά, κρύβει εκπλήξεις κι ομορφιές που εσείς
θα πρέπει να ανακαλύψετε!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή, τους όρους
συμμετοχής στο διαγωνισμό και τη βαθμολόγηση θα βρείτε στην ιστοσελίδα
της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης efsv.webnode.gr, μέσα από την οποία θα
ενημερώνεστε τακτικά για τον διαγωνισμό, θα μαθαίνετε τις ειδήσεις και τη
φιλαναγνωστική μας δράση.

Advertisements