Εθελοντική Αιμοδοσία

καρδιαΔΙΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ, 

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΖΩΗ !!!

 

 

 

 

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρες 10:00-13:00 θα διενεργηθεί η ετήσια ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στον χώρο του σχολείου μας, με τη φροντίδα κινητών μονάδων αιμοληψίας και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού από το «Ασκληπιείο».

 

Αγαπητοί Γονείς ,

Σε  συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας Ασκληπιείου Βούλας έχει δημιουργηθεί τράπεζα αίματος με την εθελοντική αιμοδοσία γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, στην μοποία έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας (μαθητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και γονείς του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής). Η τελευταία αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  29-01-2014 πρωινές ώρες.

Στην επόμενη αιμοδοσία που θα γίνει και για την οποία θα σας ειδοποιήσουμε εγκαίρως, σας περιμένουμε όλους.

ααα

ΔΙΝΟΝΤΑΣ  ΑΙΜΑ…ΧΑΡΙΖΕΙΣ  ΖΩΗ!                                                                  

Γνωρίζετε ότι:

 • Το  95%  του  πληθυσμού  μας  χρειάζεται  τουλάχιστον μια  φορά  αίμα  κατά τη διάρκεια της  ζωής  του
 • Στην  Ελλάδα  χρειαζόμαστε  650.000  μονάδες το  χρόνο για  τα  τροχαία  ατυχήματα,  χημειοθεραπείες,  εγχειρήσεις,  άτομα  με  Μεσογειακή  Αναιμία…
 • Αν ΕΝΑΣ  στους  ΕΙΚΟΣΙ  από εμάς  ήταν  Εθελοντής  Αιμοδότης, οι  ανάγκες  μας  σε  αίμα  θα  είχαν  καλυφθεί

 

Σας  περιμένουμε  να  δώσετε  αίμα

 •  Δίνοντας  αίμα  σώζετε τρεις ζωές  (το αίμα διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια )
 •  Το  αίμα  που  δίνετε  θα  αντικατασταθεί  από  τον  οργανισμό  σας  πολύ  γρήγορα
 •  Αποκτάτε  κάρτα  Εθελοντή  Αιμοδότη  και  δικαιούστε να  καλύψετε  συγγενείς  Α βαθμού
 •  Δικαιούστε μια  φορά  το  χρόνο  δωρεάν  εξετάσεις  αίματος ( γενική αίματος, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο και τρανσαμινάσες ) στην αιμοδοσία μας, (καθημερινές 8.30π.μ- 9.30π.μ ), με την κάρτα του αιμοδότη

 

Μπορείτε  να δώσετε αίμα :

Αν είστε  18 ως 62 ετών, ζυγίζετε πάνω από 50 κιλά και είστε  υγιής.

 

Κάποιοι  λόγοι  που δεν μπορείτε να δώσετε  αίμα είναι:

 • αν είστε κρυωμένος
 • αν παίρνετε αντιβίωση
 • αν έχετε κάνει τρύπημα η  τατουάζ το τελευταίο εξάμηνο
 • αν έχετε αναιμία

 

Αιμοδοσία  Ασκληπιείου  Βούλας

Ώρες  αιμοληψίας  αιμοδοτών:

καθημερινές: 08.30-14.00                          Τηλέφωνο: 2132163125

Σάββατο-Κυριακή:09.00-13.00                                     2132163179

 

Σας  περιμένουμε…

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα,ηλικίας 18-62 ετών, ενώ η συχνότητα που μπορεί να δίνει κάποιος αίμα είναι για τους άνδρες 3 με 4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2 έως 3 φορές το χρόνο.

Ο αιμοδότης πριν την αιμοδοσία πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 – 7 ώρες ύπνο. Για πρωινή αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ένα καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή αιμοδοσία ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει  2 – 3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα ή να προηγηθεί της αιμοδοσίας ένα ελαφρύ γεύμα ( πχ  τοστ με χυμό). Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.

Ο υποψήφιος αιμοδότης,πριν δώσει αίμα,συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του και τον τρόπο ζωής του. Σκοπός των ερωτημάτων του εντύπου είναι η ασφάλεια της υγείας του αιμοδότη όσο και του δέκτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο αιμοδότης να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις.

Στην συνέχεια ο υποψήφιος αιμοδότης υποβάλλεται σε μια σύντομη ιατρική εξέταση για να ελεγχθεί η πίεση ,η αιμοσφαιρίνη και ο σφυγμός. Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για τη λήψη μιας μονάδας αίματος. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και εκτελείται από καταρτισμένο προσωπικό.

Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας,καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αίματος είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένα.

Μετά την αιμοδοσία, ο αιμοδότης παραμένει στο χώρο για 15 περίπου λεπτά και του προσφέρεται πορτοκαλάδα και κάποιο ελαφρύ σνακ.

 • Δεν οδηγεί και δεν καπνίζει για 1 ώρα τουλάχιστον
 • Δεν σηκώνει βάρος από το χέρι που έγινε η αιμοληψία
 • Δεν πίνει οινοπνευματώδη για 8 ώρες
 • Αποφεύγει την σωματική καταπόνηση την ημέρα της αιμοδοσίας

Όσοι δίνουν αίμα λαμβάνουν κάρτα εθελοντή αιμοδότη και έχουν το δικαίωμα να καλύπτουν με αίμα τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Επιπλέον μπορούν να κάνουν γενικές εξετάσεις αίματος μια φορά το χρόνο δωρεάν στο νοσοκομείο του Ασκληπιείου Βούλας (γενική αίματος, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο και τρανσαμινάσες).

Το σημαντικότερο είναι ότι ο υποψήφιος αιμοδότης δεν θα πρέπει να αυτοαποκλείεται από την αιμοδοσία, αλλά να προσέρχεται και να συζητάει τυχόν απορίες του με τον υπεύθυνο γιατρό της αιμοδοσίας,ο οποίος τελικά κρίνει την καταλληλότητα του ή όχι.

Για περαιτέρω πληροφορίες απευθύνεστε στο τηλέφωνο της αιμοδοσίας του Ασκληπιείου Βούλας.

213.216.3179  -213.216.3177.

Advertisements