Δράσεις – Εκδηλώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΩΦ»

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην παράσταση του θεατρικού ομίλου του Γυμνασίου μας. Η παρουσία σας θα είναι πολύτιμη για τα παιδιά.

__________________________________________________________________________

Εκδήλωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη

Ο Όμιλος Ρητορικής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής του
Προτύπου Γασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, διοργανώνει μαθητική εκδήλωση
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρες 18:00 – 21:00.
Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, Τερψιχόρης 51, Π. Φάληρο
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός της εκδήλωσης, κ. Γκόνου Ελένη

ΑΦΙΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ A4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση Εικαστικών και Τεχνολογίας του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Γυμνάσιο της Σχολής συνεχίζοντας τη μακριά παράδοσή της  (υπερ-40ετή δράση), διοργανώνει και εφέτος την έκθεση Εικαστικών και Τεχνολογίας των μαθητών και μαθητριών του, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 11.5.2016 και την Πέμπτη 12.5.2016 στο σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη και ώρα 18:00-21:00  και σας προωθούμε την πρόσκληση από τον Διευθυντή και τους υπεύθυνους Καθηγητές της Σχολής για τα εγκαίνιά της, που γίνουν  την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων, οδός Ελ. Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη.

τεχνολογία-2016

 

 

Εσπερίδα Τέχνης στις 10 Μαίου 2016 στη Σχολή

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Οδύσσεια και Τέχνη» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη φιλόλογο κ. Σμαράγδα Ζάγκου, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα την Τρίτη, 10 Μαΐου 2016 και ώρα 18:30 αφιερωμένη στο ζεύγος Κουνάδη. Aίθουσα εκδηλώσεων Ευαγγελικής Σχολής (1ος όροφος).

Ο ζωγράφος κ. Κώστας Κουνάδης ανήκει στους υπαιθριστές ζωγράφους της γενιάς του ’40. Η κα Έλλη Κανέλλου – Κουνάδη είναι ποιήτρια και μυθιστοριογράφος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Κουνάδη θα διανείμει σε όλους τους μαθητές αντίτυπα των βιβλίων της.

κουνάδης

 

 

H <<Eroica>> της Φιλαναγνωσίας 2015-2016. – Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Ομίλου Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

2016-04-16 18:37

Η «Eroica» της φιλαναγνωσίας (2015-2016)

Συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, ο Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή» του Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης έχει να παρουσιάσει φέτος εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πραγματικά η συμμετοχή των σχολείων, η ποσότητα και η ποιότητα των αναγνωσμένων βιβλίων μας ξαφνιάζει ευχάριστα, κι αυτό είναι ένα γεγονός ελπιδοφόρο μέσα στις δυσκολίες, τα προβλήματα και την κατήφεια της εποχής.

Κεντρικό θέμα του φετινού μας διαγωνισμού «Ερόϊκα» είναι οι λογοτεχνικοί ήρωες και ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν στα μυθιστορήματα. Παράλληλα με τη λογοτεχνική κατασκευή μας ενδιαφέρει η αναγνωστική πρόσληψη που καταθέτει κάθε μαθητής μέσα από το δελτίο πιστοποίησης ανάγνωσης. Το δελτίο αυτό μας πληροφορεί ποια πρόσωπα συμπάθησαν περισσότερο και  τι θα άλλαζαν στην ιστορία του αγαπημένου τους λογοτεχνικού ήρωα. Η συνολική ανταπόκριση των παιδιών  σε συνδυασμό τη βιοθεωρητική τους στάση, αξίζει να προσεχτεί ιδιαίτερα καθώς  δείχνει μια αναδυόμενη κριτική σκέψη και κοινωνικό προβληματισμό. Ας πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα, από τις 13 Οκτωβρίου ως τις 13 Απριλίου, στη διάρκεια του εξαμήνου που διήρκεσε ο διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος 18 σχολεία από όλην την Ελλάδα.

Ως προς τα Λύκεια, συμμετέχουν δυναμικά 7 σχολεία. Τα δύο μας τιμούν 3 χρόνια με τη συμμετοχή τους: το 1ο ΓΕΛ Αχαρνών (Έφη Αργυρίου, Γιώτα Τζιβέλου), και το Λύκειο της Ευαγγελικής (Αντιγόνη Λασκαρίδου). Τα νεοεισερχόμενα σχολεία  εντόπισαν τον διαγωνισμό και κυριολεκτικά μας θάμπωσαν με τις υψηλές επιδόσεις και τα επιτεύγματά τους,  παρά την πιεστική κατάσταση που βιώνει αυτή η ηλικία και η βαθμίδα της εκπαίδευσης. Πρόκειται για το  3ο ΓΕΛ Ηρακλείου  Κρήτης (Κλέλια Μπουραντά, Λένα Νικολιδάκη, Ροζάνα Κονδυλάκη, Ειρήνη Δελιβασάκη) που μας τιμά ιδιαίτερα με τις ποσοτικές και τις ποιοτικές επιλογές του, καθώς οι μαθητές απέστειλαν δελτία και δημιουργίες  για περισσότερα από 70 διαφορετικά μυθιστορήματα. Εντυπωσιακή είναι η συνεισφορά του 2ου ΓΕΛ Ιλίου (Αλεξάνδρα Μελίστα), που ενέτεινε τον αγώνα και τις υψηλές επιδόσεις του στην τελική ευθεία του Απριλίου. Ενδιαφέρουσα είναι η συνεισφορά του 3ου ΓΕΛ Αργυρούπολης (Θεοδώρα Μιμηγιάννη), στον τομέα της δημιουργικής γραφής, που μας συγκίνησε ιδιαίτερα γιατί  οι μαθήτριες συνέχισαν με το δικό τους τρόπο τη «Μυστική παπαρούνα» του Στρατή Μυριβήλη.  Μοναδική αλλά αξιόλογη ήταν η συμμετοχή μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου. Καλοδεχούμενη επίσης είναι η πρώτη εμφάνιση του μακρινού  μας ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας (Σοφία Φελλαχίδου).

Ως προς τα Γυμνάσια, συμμετείχαν  ενεργά 11 σχολεία από την Αθήνα και την περιφέρεια. Τα δύο μας τιμούν 3 χρόνια με τη συμμετοχή τους: το 7ο Ιωαννίνων και  το 1ο Κω, με τις ακούραστες φιλολόγους τους κ. Σταματία Σταμάτη και Γιώτα Κεφαλά. Για δεύτερη χρονιά συμμετέχει το 3ο Καβάλας με τη δραστήρια Αλεξάνδρα Γερακίνη. Καλωσορίζουμε τα  5 νέα σχολεία που εμπλουτίζουν φέτος την προσπάθειά μας, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με τη συμμετοχή των φιλολόγων τους στο «Εργαστήριο Φιλαναγνωσία & δημιουργική γραφή» που λειτούργησε φέτος στο σχολείο μας, σε συνεργασία με τη σχολική μας σύμβουλο κ. Γιούλη Χρονοπούλου. Πρόκειται για το 3ο Ν. Σμύρνης  (Βασιλική Ζόρλα, Αλεξάνδρα, Μαρκαντωνάτου, Στεφανία Τζανακάκη), το 5ο Ν. Σμύρνης (Ειρήνη Ζωγράφου), το 13ο Καλλιθέας (Μαρία Παπαϊωάννου), το 3ο Γλυφάδας (Θεοδώρα Μπατίλα), αλλά και για το μακρινό επαρχιακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας στο νομό Ηρακλείου, με μια μικρή συμμετοχή στον τομέα της δημιουργικής γραφής. Την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού  δύο ακόμη σχολεία έδωσαν το παρόν: δυναμικά το Γυμνάσιο Αιτωλικού με 10 συμμετοχές και συμβολικά τα Εκπαιδευτήρια Πάνου από τη Ναύπακτο, με μία συμμετοχή.  Όλοι τους νικητές στον κοινό αγώνα κατά της αμάθειας, της αδράνειας και της ισοπέδωσης!

Τι διάβασαν οι φετινοί μας μαθητές.  Διάβασαν πολλά και σημαντικά βιβλία. Συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο χρονιές: Η «Μυστική Παπαρούνα» (2014) αριθμούσε 115 και το «Φωτόδεντρο» (2015) 121 βιβλία. Φέτος η «Ερόικα» έφτασε  τα 323!   Πρωταγωνίστησε Η Φόνισσα του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, μυθιστόρημα που διαβάστηκε από τους μαθητές των περισσότερων Γυμνασίων και Λυκείων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αναγνώσεις κλασικών εφηβικών μυθιστορημάτων. Ως δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή ξεχωρίζει Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη, τα μυθιστορήματα του Ι. Βερν αλλά και Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Ουάιλντ. Ανάμεσα στις ποιοτικές επιλογές των μαθητών περιλαμβάνονται πολλά και αξιανάγνωστα βιβλία παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, με αξιοσημείωτη προτίμηση σε όλα τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, της Διδώς Σωτηρίου, της Ευγενίας Φακίνου. Εντυπωσιακές είναι οι αναγνώσεις  μυθιστορημάτων ξένων συγγραφέων, όπως  το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι,  Το όνομα του ρόδου  του Έκο, η Πανούκλα του Καμύ και η Μεταμόρφωση του Κάφκα. Αλλά και γενικότερα  τα αναγνωστικά δελτία είναι αξιοπρόσεκτα, σταχυολογώντας π.χ. ενδεικτικά μερικούς τίτλους  βιβλίων από  την αλφαβητική καταγραφή των συγγραφέων τους:

Βασίλης Αλεξάκης, Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα

Άρης Αλεξάνδρου, Το κιβώτιο

Θανάσης Βαλτινός, Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο

Μάρω Βαμβουνάκη, Τα κλειστά μάτια

Ζωή Βαλάση, Επανάσταση ονείρων

Βασίλης Βασιλικός, Το τελευταίο αντίο

Ηλίας Βενέζης, Το νούμερο 31328

Ηλίας Βενέζης, Γαλήνη

Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί που έγινε ποιητής

Ρέα Γαλανάκη, Ο αιώνας των λαβυρίνθων

Ρέα Γαλανάκη, Ελένη ή ο κανένας

Τώρα που τελείωσε ο αγώνας όλοι ανυπομονούν για τα βραβεία τους. Για το σκοπό αυτό οργανώσαμε τη σημερινή γιορτή και η Κριτική Επιτροπή (Γιούλη Χρονοπούλου-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ Αθήνας, Δώρα Μέντη-Γυμνάσιο Ευαγγελικής, Γιώργος Θώδης-Λύκειο Ευαγγελικής), δια της Προέδρου μας, της  κ. Ελένης Δικαίου,  που φέτος είναι πρέσβειρα του ελληνικού παιδικού βιβλίου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Βραβείο σχολείου (ΛΥΚΕΙΟ)

Πίστεως (1ο Αχαρνών)

Ελπίδος (3ο  Ηρακλείου)

Αγάπης  (2ο Ιλίου)

Έπαινος σχολείου: ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας

Βραβείο τάξης

Τάξη Β  του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, και ιδιαίτερα το τμήμα Β6

Βραβείο τμήματος

Β1, 2ο ΓΕΛ Ιλίου

Ατομικά Βραβεία

Α (Κατερίνα Γεωργίου, 1ο Αχαρνών)

Β (Μάρω Τσακονίκου, 3ο Ηρακλείου)

Γ  (Νίκος Νταντής, 1ο Αχαρνών)

Παρουσίασης  (Έρη Ροβύθη, 3ο Ηρακλείου)

Εικαστικής έκφρασης (Άγγελος Αντζολετάκης,  3ο Ηρακλείου)

Δημιουργικής γραφής (Δήμητρα Ντόρβα,  3ο Αργυρούπολης)

 

Βραβείο σχολείου (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

Πίστεως (3ο Νέας Σμύρνης)

Ελπίδος (Ευαγγελική Σχολή)

Αγάπης (13ο Καλλιθέας)

Έπαινος σχολείου: 3ο Καβάλας

Έπαινος σχολείου: Γυμνάσιο Αιτωλικού

Βραβείο τάξης

Τάξη Α του 7ου Ιωαννίνων

Ατομικά Βραβεία

Α (Δέσποινα Δίπλα, Ευαγγελική) με 55 βιβλία

 Β (Μαρία Πέρρα, Ευαγγελική) με 25 βιβλία

 Γ (Κωνσταντίνος  Ζιάννης, 1ο Κω)  με 18 βιβλία

 Έπαινος (Παύλος Λιβιτσάνος, 7ο Ιωαννίνων)

Βραβεία Αναγνωστικών  Δελτίων:  

Γιάννης Μέντης (Ευαγγελική, Α1)

Όλγα Κλάδη Μόρφη (Ευαγγελική, Β2)

Δημιουργικής γραφής

Παναγιώτης Μπάκος & «Μικροί λογοπλάστες» (3ο Γλυφάδας)

Ευχαριστούμε όλους τους διδάσκοντες και διδασκόμενους που μας τίμησαν για μια ακόμη φορά με τη συμμετοχή τους. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα μαθήματα, χαρά και δύναμη σε κάθε τους προσπάθεια.

Νέα Σμύρνη, 15 Απριλίου 2016

Δώρα Μέντη (Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή» Π.Γ.Ε.Σ.Σ.)

 

 

Θεατρική παράσταση μαθητριών και μαθητών του Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Το Σάββατο 23.4.2016 στις 19:30 και την Κυριακή 24.4.2016 στις 19:30 (2 μόνο παραστάσεις), θα ‘ανεβεί’ η φετινή θεατρική παράσταση των μαθητών του Γυμνασίου  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, οδός Λέσβου 4-Νέα Σμύρνη, με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Η Θαυμαστή Μπαλωματού».

Είσοδος ελεύθερη.

η-θαυμαστή-μπαλωματού

 

Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης – Evaggeliki School Festival

12938199_1732608166981000_1704915348736478134_n

 

Το εδώ και χρόνια καθιερωμένο και καταξιωμένο φεστιβάλ μουσικών συγκροτημάτων διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο 16/4 στη Ευαγγελική Σχολή από τις 18:00 για νέους αλλά και για…αιώνιους νέους.

Με ρεκόρ φέτος συμμετοχών συγκροτημάτων από πολλά Λύκεια της περιοχής ακόμα κι από τη μακρινή …Βάρη. Και με τρία συγκροτήματα της Ευαγγελικής (το ένα της Α’ Γυμνασίου!).

Τα παιδιά φέτος έχουν κάνει εξαιρετική και ορεξάτη δουλειά.

Τη φετινή αφίσα σχεδίασε μαθήτρια της Β’ λυκείου της Σχολής και συγχαρητήρια στο κορίτσι (που παρακάλεσε όμως να κρατηθεί η ανωνυμία της).

 

 

 

Εκδήλωση του Εργαστηρίου και Ομίλου Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με θέμα:

Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής & Διαδρομές Φιλαναγνωσίας

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 – 21:45 στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, θα λάβει χώρα η αξιόλογη εκδήλωση (κοινή εκδήλωση Γυμνασίου και Λυκείου) του Εργαστηρίου και Ομίλου Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Α΄ Μέρος: Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής (17.00-20.00)

Συντονίστρια: Γιούλη Χρονοπούλου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ΄ Αθήνας

17.00-17.05: Γιούλη Χρονοπούλου: Άνοιγμα – Παρουσίαση αξιολόγησης εργαστηρίου

17.05-17.20: Δώρα Μέντη (Π.Γ.Ε.Σ.Σ.): «Με λογισμό και μ’ όνειρο. Εφαρμοσμένες ιδέες και δράσεις δημιουργικής γραφής στο Γυμνάσιο»

17.20-17.35: Βασιλική Ζόρλα, Αλεξάνδρα Μαρκαντωνάτου, Στεφανία Τζανακάκη (3ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης): «Ταξίδια στο χαρτί…»

17.35-17.50: Ξανθή Νοέα (Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας): «Ο τόπος πέρα από τα μάτια μου…»

17.50-18.05: Σοφία Ναβροζίδου-Ελένη Χάλαρη (Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο): «Γλώσσα ποίηση δημιουργική γραφή μπορούμ’ όλοι μας…»

18.05-18.20: Τόνια Καφετζάκη (Π.Γ.Ε.Σ.Σ.): «Μια συνάντηση ιστορίας και δημιουργικής γραφής. Απόπειρες αφηγηματικής ανάπλασης ιστορικών γνώσεων»

18.20-18.35: Ελένη Γκόνου (Π.Γ.Ε.Σ.Σ.): «Δείγματα δημιουργικής γραφής μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας»

18.35 – 18.45: Διάλειμμα – Κεράσματα εργαστηρίου 18.45-19.00:

Καλυψώ Λάζου – Μπαλτά (6ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης): «Σκηνές. Ένα μαθητικό εργαστήρι δημιουργικής θεατρικής γραφής»

19.00-19.15: Δέσποινα Χατζηκυριάκου (Π.Γ.Ε.Σ.Σ.): «William Blake, “The school boy” (1789). Μεταφραστικά γυμνάσματα στη Β Γυμνασίου»

19.15-19.30: Κατερίνα Γκότση (Π.Γ.Ε.Σ.Σ.): «Το The Road not Taken του Robert Frost και οι αποφάσεις (μαθητών γυμνασίου) που (μπορεί να) κάνουν τη διαφορά»

19.30-19.45: Έφη Χατζηκυριάκου (1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου): «Μικρά βιβλία: μέσο αποτύπωσης μιας πολιτισμικής εμπειρίας»

19.45-20.00: Θεοδώρα Μιμηγιάννη (3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης): «Συνεχίζοντας τη μυστική παπαρούνα…»

20.00-20.15: Διάλειμμα – Κεράσματα εργαστηρίου

Β΄ Μέρος: Διαδρομές Φιλαναγνωσίας (20.15-21.45)

Συντονίστρια: Δώρα Μέντη, Όμιλος «Φιλαναγνωσία & δημιουργική γραφή», Π.Γ.Ε.Σ.Σ.

20.15-20.25: Οι μαθητές τραγουδούν

20.25-20.40: Αλεξάνδρα Μελίστα (2ο ΓΕΛ Ιλίου): «Φιλαναγνωσία και αναλυτικό πρόγραμμα: μια προσπάθεια ένταξης του διαγωνισμού φιλαναγνωσίας στο αναλυτικό πρόγραμμα της Α΄ και της Β΄ Λυκείου»

20.40-20.55: Κλέλια Μπουραντά, Λένα Νικολιδάκη, Ροζάνα Κονδυλάκη (3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης): «Μια πλούσια σοδειά φιλαναγνωσίας»

20.55-21.10: Έφη Αργυρίου (1ο ΓΕΛ Αχαρνών): «Τρία χρόνια συμμετοχής στον διαγωνισμό»

21.10– 21.45: Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Γ΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλαναγνωσίας “Eroica” (13 Οκτωβρίου 2015-13 Απριλίου 2016)

Κριτική επιτροπή

Πρόεδρος: Ελένη Δικαίου Μέλη: Γιούλη Χρονοπούλου – Δώρα Μέντη – Γιώργος Θώδης

 

 

2ο Ενδοσχολικό Σκακιστικό Τουρνουά Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης     –   Παρασκευή 22.4.2016, 14:30-18:00  στο Σχολείο
Σκάκι_Αφίσα_2016 (1024x649)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, διοργανώνει στις 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 και ώρα 14:30 έως 18:00 (περίπου)  σκακιστικό τουρνουά rapid 5 ή 6 γύρων – ανάλογα με τις συμμετοχές – για όσους μαθητές και μαθήτριες επιθυμούν να αγωνιστούν, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στο όμιλο μαθημάτων σκακιού που διοργάνωσε για φέτος ο σύλλογος.

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι τη συμπλήρωση 36 συνολικά παικτών αγοριών και κοριτσιών που είναι μαθητές/τριες του Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με  εκδήλωση ενδιαφέροντος στο email του συλλόγου:  sylogosev@gmail.com  έως την Πέμπτη 21/4/2016 και ώρα 22:00 και με επιβεβαίωση φυσικής παρουσίας επί τόπου στο σχολείο  από τις 14:10 έως τις 14:25 την ημέρα του τουρνουά (ο περιορισμός των 36 τίθεται καθαρά για τεχνικούς λόγους).

Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη είναι το μέγιστο 15′ για όλη την παρτίδα (μέγιστη διάρκεια κάθε αγώνα 30′). Οι κανόνες που θα εφαρμοσθούν θα είναι οι ισχύοντες της FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) για αγώνες rapid. Μοναδική εξαίρεση στους κανόνες είναι ότι η ποινή με την οποία ο παίκτης θα ‘χάνει’ την παρτίδα θα επιβάλλεται στη 2η αντικανονική κίνηση αντί για την 1η που ορίζει ο κανονισμός της FIDE.

Για τη δημιουργία των ζευγαριών («κληρώσεων») ανάμεσα στους παίκτες θα ακολουθηθεί το ελβετικό σύστημα.

Για οποιοδήποτε ένσταση τυχόν υπάρξει κατά τη διάρκεια του τουρνουά (γραπτή κατατιθέμενη άμεσα μετά τη λήξη κάποιου γύρου), αποφασίζει οριστικά (πριν την έναρξη της επόμενης φάσης) η επιτροπή ενστάσεων αποτελούμενη από τον Διευθυντή Αγώνων, τον Υπεύθυνο Κληρώσεων, και τον Διαιτητή των αγώνων.

Τα κριτήρια κατάταξης των σκακιστών/σκακιστριών σε περίπτωση ισοβαθμίας τους είναι κατά σειρά: α) Βαθμολογία ανάμεσα στους ομοιόβαθμους εφόσον έχουν όλοι παίξει μεταξύ τους, β) το κριτήριο «Bucholz-1» (άθροισμα βαθμών των αντιπάλων μείον τους βαθμούς του τελευταίου εξ’ αυτών), γ) Το κριτήριο «Bucholz» (άθροισμα βαθμών των αντιπάλων),  δ) Ο αριθμός νικών,  ε) Οι παρτίδες με τα μαύρα,  στ) Κλήρωση

Διευθυντής Αγώνων: Καριώρης Παναγιώτης

Υπεύθυνος Κληρώσεων: Αγγελής Νίκος

Διαιτητής Αγώνων: Μπούζας Σωτήρης

Οι 3 πρώτοι θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη του τουρνουά την Παρασκευή 22/4/2016 γύρω στις 18:15 και θα βραβευτούν με μετάλλια μετά τις διακοπές του Πάσχα, την Δευτέρα 9/5/2016 στην πρωϊνή συγκέντρωση του σχολείου από τον Διευθυντή του Γυμνασίου.

 Συμπλήρωση 9.5.2016

Οι 3 πρώτοι:

  1. Γκίκας Ιωάννης
  2. Κυριακίδου Κέλυ
  3. Παπανικολάου-Νταής Γεράσιμος

Συγχαρητήρια !!!

 

Αποτελέσματα Πανελληνίου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού: «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος»

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τη συγγραφή διηγήματος με θέμα «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος» προκηρύχθηκε από το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε συνεργασία με τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία» και είχε τετράμηνη διάρκεια (9 Οκτωβρίου 2015-9 Φεβρουαρίου 2016).

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη του συστάθηκαν δύο κριτικές επιτροπές, μία για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αποτελούμενες από φιλολόγους του Γυμνασίου (Τόνια Καφετζάκη, Δώρα Μέντη, Μιχαήλ Μιχαλιός, Μάρκος Ρενιέρης) και του Λυκείου (Φώτης Ανδρέου, Βάσω Βαρτζιώτη, Γιώργος Θώδης, Αντιγόνη Λασκαρίδου, Μαρία Λιτσάρδου, Γεωργία Μιχαλακοπούλου, Ιωάννα Ψευτογιάννη) της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Ο διαγωνισμός είχε σημαντική ανταπόκριση από τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της Ελλάδας.

Η συγκομιδή στο Γυμνάσιο ήταν 89 διηγήματα, ενώ 49 συμμετοχές εστάλησαν από μαθητές Λυκείου. Ως προς το Γυμνάσιο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των μαθητών της Ευαγγελικής Σχολής οι οποίοι απέστειλαν συνολικά 11 διηγήματα, του 2ου Αχαρνών με 7 διηγήματα και του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου Δελασάλ Θεσσαλονίκης με 6 διηγήματα. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των Πειραματικών (2ο Αθήνας, Ηρακλείου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πανεπιστημίου Πατρών) και των Μουσικών σχολείων (Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Σερρών), σε συνδυασμό με την ευρύτερη ανταπόκριση από πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας. Μικρότερη ήταν η συνεισφορά της νησιωτικής Ελλάδας και άλλων απομακρυσμένων περιοχών από τις οποίες θα περιμέναμε μεγαλύτερη ανταπόκριση στο συγκεκριμένο θέμα του διαγωνισμού. Έχει ενδιαφέρον όμως να σημειώσουμε ότι το πρώτο διήγημα που λάβαμε εστάλη από το Γυμνάσιο της Αστυπάλαιας.

Μεγαλύτερη απήχηση είχε ο διαγωνισμός στις προαναφερθείσες περιοχές ανάμεσα στους μαθητές Λυκείου, η συμμετοχή των οποίων υπερτερεί εμφανώς στην περιφέρεια (Κρήτη, Πελοπόννησος) και τα νησιά. Πανελληνίως, από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη˙ από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη η ανταπόκριση των μαθητών χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητα μιας συναισθηματικής κατάθεσης τόσο για το πρόσωπο όσο και για το αντικείμενο της επικοινωνίας: όσα φέρνει ο ταχυδρόμος…

Μετά το πέρας της κρίσης, η συγκομιδή είναι πλούσια όχι μόνο σε λογοτεχνικές μα και σε εικονογραφικές δημιουργίες, καθώς στη διάρκεια του Φεβρουαρίου ανατέθηκε το αντίστοιχο ζωγραφικό θέμα στους μαθητές του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής και δημιουργήθηκαν έργα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών κ. Χριστίνας Παπαδάκη.

Διαλέξαμε τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά τα έργα για να κοσμήσουν το υπό έκδοση Ανθολόγιο. Με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αποφασίσαμε να περιλάβουμε στην έκδοση 15 διηγήματα μαθητών Γυμνασίου (5 περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα) και 10 από το Λύκειο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια, με αξιολογική σειρά, τα επιλεγμένα κείμενα δηλώνοντας τα πραγματικά ονόματα των μαθητών που τα συνέγραψαν και το σχολείο όπου φοιτούν. Δίπλα στο όνομα κάθε μαθητή σημειώνεται σε αγκύλη το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε στον διαγωνισμό μας.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος…»

Ζώης-Κωνσταντίνος Τσαγανός [Αρίωνας], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», 2 ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής

Μαρία Κόνσουλα [The purple bee], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», 14ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

Ελένη Μαρίνα Βοτσαϊτη [Λεναμάρη], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας

Νικόλαος Σιλιτζόγλου [Θαλής ο Μιλήσιος], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Κλεάνθη Κοκολάκη [Κόκκινο ρουμπίνι], «Το γράμμα», Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Μονοφατσίου, Δήμος Γόρτυνας, Ηράκλειο Κρήτης

Γιάννης Σκούρτας [Γιάννης Ελλαδίτης], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

Φαέθων Χαλίλ Ελ Μάσρι-Κυριαζής [Οδυσσέας], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Λευτέρης Γλυνός [Γραίγος], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Γυμνάσιο Δροσιάς Αικατερίνη

Γκίκα [Κουρή-Κουρή], «Ο φτερωτός Ερμής… άργησε να ’ρθει», Εκπαιδευτήρια Μάνεση

Ελευθερία Σαφαρίκα [Ανδρομέδα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Νέα Γενιά Ζηρίδη

Ανδριάνα Ηλιοπούλου-Τσιμαράτου [Άλφα-Ήτα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Δέσποινα Δίπλα [Καπλάνι], «Λόγια και συναισθήματα που θέλησαν να ειπωθούν», Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Μαρκέλλα Αποστόλου [Ελιζαμπέτα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», 2 ο Γυμνάσιο Καβάλας

Ρεβέκκα Γιαννακίδου [Ανδρομέδα], «Ποτέ δεν είναι αργά», Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ίρις-Αικατερίνη Καμπέρογλου [Νηρηίδα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Γυμνάσιο Φιλοθέης

ΛΥΚΕΙΟ «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος…»

Θεοφάνης Ψεβεδούρος [Αρτεμίσιος Παπαπέτρου], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», 1 ο ΓΕΛ Σπάτων

Νικόλαος Δημητροκάλλης [Δημήτρης Δημανίκος], «Ανθρωπιά σε φάκελο», 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

Ευαγγελία Μαλλούση [Εύα Μ.], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», 3 ο ΓΕΛ Αχαρνών

Ηρώ Μαννέ [IrO2], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

Στεφανία-Δήμητρα Σκούφη [Βράχος], «Γράμματα… δίχως γράμματα», ΓΕΛ Κρεστένων Ηλείας

Χρυσοβαλάντου Ασημακοπούλου [Βάλλυ], «Γράμμα από το Σικάγο», ΓΕΛ Μεγαλόπολης Αρκαδίας

Αθηνά Αμοιραδάκη [Ζωή], «Μια στάλα όνειρο», ΓΕΛ Δροσιάς

Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής [Κώστας Δαβάκης], «Ο μικρός χρυσός σταυρός», ΓΕΛ Αγιάσου Λέσβου

Παναγιώτα-Δέσποινα Μπαλατσού [Τοξότρια των άστρων], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», ΓΕΛ Δεμένικων Πάτρας

Σοφία Κουταλέλλη [Ηλιάνα], «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος», ΓΕΛ Αγιάσου Λέσβου.

Νέα Σμύρνη, 3 Μαρτίου 2016 Δώρα Μέντη (Όμιλος «Φιλαναγνωσία & δημιουργική γραφή» Ευαγγελικής Σχολής)

 

 

Αποκριάτικο πάρτυ 2016 του Γυμνασίου της Ευαγγελικής

club_flyer_background

 

Νέα Σμύρνη, 25/2/2016

Προς: Γονείς & Κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας

Αγαπητοί μας γονείς,

μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή του Σχολείου και το 15μελές συμβούλιο των μαθητών είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του γυμνασίου μας στην Αποκριάτικη χοροεσπερίδα, το Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016 από 20:00 έως 00:00.

Η χοροεσπερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με αγαπημένα τραγούδια και μουσική από DJ, χυμούς, αναψυκτικά και pizza. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.

Η προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών από τον χώρο της εκδήλωσης γίνεται με ευθύνη των γονέων τους.

Η είσοδος στο σχολικό συγκρότημα θα γίνεται από την οδό Δικελή 2, (παράλληλη της οδού Λέσβου).

Για την είσοδο στην χοροεσπερίδα τα παιδιά είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους το Σάββατο 5/3, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον γονέα/κηδεμόνα την ακόλουθη δήλωση. Εάν επιθυμούν να συμμετέχουν στη χοροεσπερίδα φίλοι ή αδέλφια των μαθητών φυσικά και είναι ευπρόσδεκτα, για τους φίλους δεν απαιτείται συναίνεση, αρκεί να έρθουν μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου μας.

Για τη διασκέδαση και την ασφάλεια των παιδιών καλούμε όσους γονείς μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε αυτό το σημαντικό έργο ενημερώνοντας έγκαιρα τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Τα στοιχεία επικοινωνίας βρίσκονται στον ιστότοπο του Συλλόγου https://evaggeliki.wordpress.com.

Φιλικά, για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γ. Γραμματέας

Παναγιώτης Καριώρης                                                    Φρύνη Δετσαρίδου

 

 

Εθελοντική Αιμοδοσία

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

 

 

Νέα Σμύρνη, 24/2/2016

Προς: Γονείς & Κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας

Θέμα: Εθελοντική Α Ι Μ Ο Δ Ο Σ Ι Α

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

            η Ευαγγελική Σχολή Σχολή Σμύρνης διατηρεί ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ που ως σκοπό έχει την  κάλυψη των αναγκών σε αίμα οποιουδήποτε κρίνει ότι χρήζει βοήθειας. Η Τράπεζα Αίματος βρίσκεται στο νοσοκομείο Γενικό Νοσοκομείο “Ασκληπιείο” Βούλας.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν, ότι την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 και ώρες 10:00-13:00 θα διενεργηθεί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στον χώρο του σχολείου μας, με τη φροντίδα κινητών μονάδων αιμοληψίας και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού από το «Ασκληπιείο».

Καθώς οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες και η σημασία της αξίας της αιμοδοσίας αυτονόητη πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων καθώς και φίλοι ή συγγενείς τους, 18 ετών και άνω, θα αναταποκριθούν στο κάλεσμα.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συμμετοχή και την αρωγή σας, θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό των 30 αιμοδοτών που απαιτείται για να οργανωθεί η συγκεκριμένη δράση. Εάν έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε για το σκοπό αυτό λίγο από τον χρόνο σας, παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας είτε με email στο sylogosev@gmail.com ή με SMS στο 697 41 42 448 αναγράφοντας απαραίτητα το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε

Για το ΔΣ του ΣΓ&Κ

Ο Πρόεδρος                                                                                             Η Γ. Γραμματέας

Παναγιώτης Καριώρης                                                                        Φρύνη Δετσαρίδου

 

 

Εσπερίδα «Παιδαγωγικός Διάλογος: Παροχή Κινήτρων Μάθησης»

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Λέσβου 4 με θέμα:

«Παιδαγωγικός Διάλογος: Παροχή Κινήτρων Μάθησης«.

Η εσπερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των κύκλων συζητήσεων γονέων που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την φιλόλογο της Σχολής κ. Σμαράγδα Ζάγκου και απευθύνεται σε γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, φορείς του Δήμου Ν. Σμύρνης και όμορων Δήμων.

Πρόγραμμα Εσπερίδας

Πρόσκληση Εσπερίδας

 

 

Εκδήλωση στην Εστία Νέας Σμύρνης: – Η  Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και Νέας Σμύρνης.

prosklisi-estia-neas-smirnis-2016

 

Εκδήλωση στην Ευαγγελική Σχολή – Η  «μαθηματική» μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ασυνέχειες και συγκλίσεις.  

prosklisi-mathimatiki-metavasi-2016

 

 

 

1ο Ενδοσχολικό Σκακιστικό τουρνουά Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

ΑφίσαΣκακι (1204x757)

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, διοργανώνει στις 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 και ώρα 14:30 έως 18:00 (περίπου)  σκακιστικό τουρνουά rapid 5 γύρων (αγώνων) για όσους από εσάς επιθυμούν να αγωνιστούν.

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι τη συμπλήρωση 28 συνολικά παικτών αγοριών και κοριτσιών που είναι μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, από τις 14:10 έως τις 14:25 την ημέρα του τουρνουά (ο περιορισμός των 28 τίθεται για τεχνικούς λόγους).

Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη είναι το μέγιστο 15′ για όλη την παρτίδα (μέγιστη διάρκεια κάθε αγώνα 30′). Οι κανόνες που θα εφαρμοσθούν θα είναι οι ισχύοντες της FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) για αγώνες rapid. Για τη δημιουργία των ζευγαριών («κληρώσεων») ανάμεσα στους παίκτες θα ακολουθηθεί το ελβετικό σύστημα.

Για οποιοδήποτε ένσταση τυχόν υπάρξει κατά τη διάρκεια του τουρνουά (γραπτή κατατιθέμενη άμεσα μετά τη λήξη κάποιου γύρου), αποφασίζει οριστικά (πριν την έναρξη της επόμενης φάσης) η επιτροπή ενστάσεων αποτελούμενη από τον Διευθυντή Αγώνων, τον Υπεύθυνο Κληρώσεων, και τον Διαιτητή των αγώνων.

Τα κριτήρια κατάταξης των σκακιστών/σκακιστριών σε περίπτωση ισοβαθμίας τους είναι κατά σειρά: α) Βαθμολογία ανάμεσα στους ομοιόβαθμους εφόσον έχουν όλοι παίξει μεταξύ τους, β) το κριτήριο «Bucholz-1» (άθροισμα βαθμών των αντιπάλων μείον τους βαθμούς του τελευταίου εξ’ αυτών), γ) Το κριτήριο «Bucholz» (άθροισμα βαθμών των αντιπάλων),  δ) Ο αριθμός νικών,  δ) Οι παρτίδες με τα μαύρα,  ε) Η προοδευτική βαθμολογία, στ) Εφόσον και μετά την εφαρμογή των κριτηρίων υπάρξει ισοβαθμία για κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, γίνεται αγώνας blitz με διάρκεια σκέψης 5′ για τον έχοντα τα μαύρα και 4′ για τον έχοντα τα λευκά ( ο καθορισμός του χρώματος γίνεται με κλήρωση)  ανάμεσα στους διεκδικούντες κάποια από αυτές τις θέσεις, ζ) Κλήρωση

Διευθυντής Αγώνων: Καριώρης Παναγιώτης

Υπεύθυνος Κληρώσεων: Αγγελής Νίκος

Διαιτητής Αγώνων: Μπούζας Σωτήρης

Οι 3 πρώτοι/ες θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη του τουρνουά την Παρασκευή γύρω στις 18:15 και θα βραβευτούν με μετάλλια την Δευτέρα 21.12.2015 στην πρωϊνή συγκέντρωση του σχολείου από τον Διευθυντή του Γυμνασίου κο Νίκο Λινάρδο.

 

 

 

 

 

Από τη γιορτή για την επετειο του Πολυτεχνείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφιερωματική εκδήλωση για την εκλιπούσα καθηγήτρια των εικαστικών Μελπομένη Γεωργούδη

oikoshmo-3

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, θα λάβει χώρα αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν της εκλιπούσης καθηγήτριας εικαστικών του σχολείου μας Μελπομένης Γεωργούδη.

Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα αποτελέσει για εμάς ιδιαίτερη τιμή.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Νικόλαος Λινάρδος

Τι είπε η για δεκαετίες προκάτοχος της Μέλπως Γεωργούδη στη θέση των εικαστικών της Ευαγγελικής Σχολής, καλλιτέχνης Κα Ρένα Αννούση για τη Μέλπω:

 

 

 

Προκήρυξη Πανελληνίου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού: «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος»

 

logotexn-diagwn-osa-fernei-o-taxydromos

 

 

 

 

 

 

Ημερίδα: «Λογοτεχνικός Χάρτης: ΜΙΚΡΑΣΙΑ»

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, οδός Λέσβου 4 – Νέα Σμύρνη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 , 10:30 – 19:30, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:

προγραμμα ημεριδας Μικρασία_Page_1
προγραμμα ημεριδας Μικρασία_Page_2
προγραμμα ημεριδας Μικρασία_Page_3προγραμμα ημεριδας Μικρασία_Page_4

 

 

 

Αγώνες Ιστορικής Μνήμης Νέας Σμύρνης – Historic Run 2015

Το σχολείο τίμησε την διοργάνωση όπως αρμόζει στο όνομα και στην ιστορία του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετασχόντες μαθητές, καθηγητές, γονείς, απόφοιτους της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης στους 1ους Αγώνες Ιστορικής Μνήμης (4.10.2015) στη Νέα Σμύρνη!

http://neasmirnihistoricrun.gr/site/

ευαγγελικη αγωνασ δρομου

 

 

 

Μαθήματα Σκακιού 2015-2016

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελική Σχολής Σμύρνης, διοργανώνει για αυτή τη χρονιά εκπαιδευτικά μαθήματα σκακιού για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, με στόχο εκτός από την παροχή σκακιστικών γνώσεων και εμπειρίας, την ανάπτυξη του σκακιστικού ήθους και την καλλιέργεια της σκακιστικής κουλτούρας.

Το σκάκι το παλαιό αυτό πνευματικό παιχνίδι που συνδυάζει στοιχεία τέχνης (εξάσκηση και πείρα), επιστήμης (γνώση και εφαρμογή της) και καλλιτεχνίας (ομορφιά και αισθητική), προσφέρει πολλά οφέλη στους σκακιστές και τις σκακίστριες αλλά κυρίως στα παιδιά που ασχολούνται με αυτό, αυξάνοντας τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητά τους, βελτιώνοντας τη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, μελέτης και επίλυσης προβλημάτων, και αναπτύσσοντας την ικανότητα σχεδιασμού και πρόβλεψης.

Σκοπεύουμε στη σωστή εκμάθηση και μετάδοση των γνώσεων του εξαιρετικού αυτού πνευματικού αθλήματος στους αρχάριους, αλλά και στη βελτίωση της απόδοσης των παιδιών που ενώ γνωρίζουν τα βασικά στο σκάκι αισθάνονται ότι χρειάζονται περαιτέρω γνώσεις και εξάσκηση. Στόχος μας είναι (ανάλογα βέβαια και με τη ανταπόκριση των μαθητών στο εγχείρημα αυτό) την ένταξή τους σε ολιγομελή τμήματα (αριθμός μαθητών ανά τμήμα 6-10) ανάλογης δυναμικότητας με το επίπεδο του καθενός τους. Έμπειροι και καταξιωμένοι σκακιστές, άριστοι χαρακτήρες (συνήθως επιλέγουμε αριστούχους φοιτητές των ΑΕΙ) θα είναι υπεύθυνοι της σκακιστικής παιδείας των παιδιών σας, οι οποίοι θα σας ενημερώνουν σε τακτά διαστήματα για τη σκακιστική τους πρόοδο.

Οι εκπαιδευτές θα συμβουλεύσουν αργότερα τα παιδιά για την έκδοση δελτίου αθλητή στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με τη εγγραφή τους σε σκακιστικό σύλλογο εφόσον επιθυμούν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε Ελληνικά και Διεθνή σκακιστικά τουρνουά και να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη των διακρινομένων αθλητών, κατοχυρώνοντας μόρια για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται κυρίως Παρασκευές (μετά τη λήξη των σχολικών μαθημάτων, περίπου από τις 14:30 ή 15:00) ή τα πρωϊνά Σαββάτων (περίπου από τις 10:30 ή 11:00), στην έδρα του Σχολείου οδός Λέσβου 4 – Νέα Σμύρνη, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε σχολικού έτους (22 μαθήματα και επιπλέον 2 ημέρες εσωτερικών σκακιστικών τουρνουά) και διαρκούν 1,5 ώρες κάθε φορά. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες θα δοθούν στους συμμετέχοντες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Το ποσόν της ετήσιας σκακιστικής εισφοράς για όσους μαθητές και μαθήτριες ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στα σκακιστικά τμήματα είναι 100 €, καταβλητέο σε 2 ισόποσες δόσεις: η 1η με την εγγραφή και η 2η έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015, ενώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων μελών από την ίδια οικογένεια η εισφορά περιορίζεται στα 85 € για κάθε εκπαιδευόμενο. Υπόψιν ότι η εισφορά, είναι αποκλειστικά για την αποζημίωση των εκπαιδευτών.

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Μπούζα Σωτήριο μέλος του Δ.Σ.  (κιν: 6945436933) ή να στείλουν e-mail στο: sylogosev@gmail.com , αναφέροντας το τηλέφωνό τους. Εάν οι συμμετοχές δεν είναι τουλάχιστον 6, τα μαθήματα σκακιού δεν θα γίνουν.

 

 

 

 

Γιορτή Φιλαναγνωσίας 2015

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσία και Σχολική Βιβλιοθήκη της Ευαγγελικής σχολής Σμύρνης σας προσκαλεί στη γιορτή Φιλαναγνωσίας με θέμα τον διεξαχθέντα Β’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Το Φωτόδενδρο και η 14η ομορφιά,  το Σάββατο 16 Μαίου 2015 και ώρα18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής,  οδόs Λέσβου 4 – Νέα Σμύρνη.

AFISA

 

pdf_Page_1

 

pdf_Page_2

 

Αγαπητοί καθηγητές, γονείς και μαθητές  και επισκέπτες

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Youtube την εκδήλωση επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: www.youtube.com/playlist?list=PLXInl9VE_guXq1FX-MDdbkrWa0zZtfhHt

Στον διαγωνισμό που διοργανώνει εδώ και 4 χρόνια η Σχολή και φέτος διήρκεσε 6 μήνες, συμμετείχαν 300 μαθητές από 19 σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Άλκη Ζέη, συγγραφέας πολλών εφηβικών μυθιστορημάτων αλλά και αγαπημένη φίλη του σχολείου μας. Η Άλκη Ζέη είναι εγγονή του παλιού διευθυντή της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Γεωργίου Σωτηρίου και ανηψιά της Διδώς Σωτηρίου.»

 

 

 

» Οι παλιοί μαθητές θυμούνται…»  – Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την επαναλειτουργία της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Η ιστορική Σχολή  που λειτούργησε στη Σμύρνη από το 1733 (κατ’ άλλους το 1717) έως τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και επαναλειτούργησε το 1935 στη Νέα Σμύρνη, είναι το παλαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνισμού και συνεχίζει να προσφέρει γνώσεις, ήθος και πολιτισμό στην Ελληνική νεολαία.

eyaggeliki programma 80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί καθηγητές, γονείς και μαθητές και επισκέπτες

Α) Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο στο Youtube μπορείτε να ξαναθυμηθείτε την Ιστορία της Σχολής, παρακολουθώντας σε video το Α’ μέρος της εκδήλωσης (με τις ομιλίες) που έγινε στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» για τα “ 80 χρόνια της Ευαγγελικής Σχολής στην Ν. Σμύρνη ”:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLXInl9VE_guWKVE4xtOIabYiLljzvsqYn

 

Β) Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε στο Youtube το Β’ μέρος της εκδήλωσης με τα τραγούδια των μαθητών της Σχολής μας από την εκδήλωση αυτή:, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGuS_4SDslQtYyd9OZvflgQweXm5A36-H

H βιντεοσκόπηση έγινε με μέσα και δαπάνες του Προέδρου του Δ.Σ. 
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κου Παναγιώτη Καριώρη, 
τον οποίο ευχαριστούμε.

 

 

 

Θεατρική Παράσταση

Ο Θεατρικός όμιλος του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, παρουσιάζει το έργο του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», στις 2 και 3 Μαίου 2015  και ώρα 20:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ευαγγελικής, οδός Λέσβου 4 στη Ν. Σμύρνη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Λίγα λόγια για το έργο:

programme-theatriko-2014-2015_Page_3

 

Έπαιξαν οι μαθητές και μαθήτριες:

programme-theatriko-2014-2015_Page_2

 

καθώς και οι μαθήτριες :

Μυρσίνη Ανδρινοπούλου (Αγγελική)

Κωνσταντίνα Μαυρουκάκη-Καραγκούνη ( Μπελίνα)

 

Αγαπητοί καθηγητές, γονείς, μαθητές και επισκέπτες του ιστοτόπου μας,

Μπορείτε να δείτε και να αντιγράψετε τις φωτογραφίες από την παράσταση του Θεατρικού Ομίλου του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στο έργο του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» που παίχτηκε στις 2 και 3 Μαίου 2015  στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ευαγγελικής,  επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://copy.com/dbUOPN3BB1WQfmx1

 

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παράσταση του Θεατρικού Ομίλου στο Youtube επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGuS_4SDslQvy9SZkRTuJiILhkT_HHwKW

Η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση έγιναν με μέσα και δαπάνες 
του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 
κου Παναγιώτη Καριώρη, τον οποίο ευχαριστούμε.

 

 

 

 

Έκθεση Εικαστικών και Τεχνολογίας

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1

 

 

 

 

 

Ευαγγελική School Festival

Φεστιβάλ συγκροτημάτων μουσικής

Σάββατο 4 Απριλίου 2015,  από τις 6:00μ.μ. στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης.

schoolFestival

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία με Θέμα «Το ζήτημα της δημιουργικότητας στην εποχή μας»

Δημιουργικότητα_Page_1Δημιουργικότητα_Page_2

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία με θέμα «Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Ψυχογενής ανορεξία – Ψυχογενής βουλιμία»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με θέμα «Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Ψυχογενής ανορεξία – Ψυχογενής βουλιμία» από τους:

  • Αναγνωστόπουλο Δημήτριο, Επίκουρο Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Παπαμίκο Βασίλειο, Νοσοκομειακό Διαιτολόγο ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας «Διατροφή και Ψυχολογία» του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μπελεσιώτη Κωνσταντίνα και απευθύνεται στους γονείς/κηδεμόνες, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ

 

 

 

 

Εκδήλωση της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και του Ομίλου «Φιλαναγνωσία και Σχολική Βιβλιοθήκη

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε για την ομιλία του κ. Στέφανου Τραχανά, προέδρου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 7:30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής, Λέσβου 4 – Νέα Σμύρνη, με θέμα: «Η επιστημονική στάση απέναντι στα πράγματα».

omilosfialanagnosias-epistimi_Page_1

 

omilosfialanagnosias-epistimi_Page_2

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί γονείς

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης αστρονομίας «Βραδιά του Ερευνητή» που διοργανώνει το Π. Π. Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

download

«Αιέν το χρυσοκύανο του Γαλαξία σελάγισμα…»

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ- Οδυσσέας Ελύτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

7:30 μ.μ.       Εναρκτήρια ομιλία από τον Διευθυντή του Π.Π. Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κ.Ν. Λινάρδο. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου  Αποφοίτων Προτύπου ΠειραματικούΛυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης κ. Δ. Παπαδημητρίου.

7:40 μ.μ.       Παρουσίαση του Ηλιακού Ρολογιού – Επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας του (Όμιλος Μαθηματικών & Αστρονομίας)

8:00 μ.μ.       Ποιητικό δρώμενο με θέμα τον Χρόνο, τον Ήλιο και τη Σελήνη*

8:20 μ.μ.       Το Πλανητικό μας Σύστημα (Μ. Βουρλιώτης, ΣΕΑ)

9:00 μ.μ.       Παρατήρηση με τα τηλεσκόπια (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:30 μ. μ.

( “Βραδιά του Ερευνητή”- η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας)

θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το Ηλιακό Ρολόι του σχολείου μας και η απεικόνιση του Πλανητικού μας Συστήματος.

download

Η παρουσίαση θα συνοδευτεί με σύντομες διαλέξεις.

Θα παρεμβληθεί ποιητικό δρώμενο με θέμα τον Χρόνο, τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Θα ακολουθήσει νυχτερινή παρατήρηση με τηλεσκόπια.

        Ο Διευθύντης                                                       Ο Υπεύθυνος του         του Πρότυπου                                                    Ομίλου Μαθηματικών Πειραματικού Γυμνασίου                                             & Αστρονομίας      Νικόλαος Λινάρδος                                                Αθανάσιος Βλάχος


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολικος Εκφοβισμος

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ έλαβε χώρα η ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των ΠΠ Δημοτικών Σχολείων του Πανεπιστημίου ΑΘηνών – Μαράσλειο, το ΕΠΕΣ των σχολείων και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα news247 με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Π. Π. γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω live streaming με την ευγενική χορηγία της Filothea Productionsκαι είναι διαθέσιμη για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν.  Δείτε εδώ videos Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2013 ξεκίνησε η συζήτηση για το καυτό θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού. Γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν το παρών στο κεντρικό αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής για να ενημερωθούν και να μάθουν περισσότερα για τον Σχολικό Εκφοβισμό. A’ Μέρος Ημερίδας Το συντονισμό του α’ μέρους είχε αναλάβει η παραγωγός κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις από την γ. γραμματέα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μαρασλείου Μαρία Γκιάτα Ποζιού και τονχαιρετισμό του Πρόεδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένη Δασκαλάκη και του καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Βρεττού ξεκίνησε η συζήτηση. Τον λόγο πήρε η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη Φωτεινή Ξενάκη η οποία μας εισήγαγε στο φαινόμενο «Σχολικός Εκφοβισμός». Η κ.α Ξενάκη υπογράμμισε το ρόλο του σχολείου και τη γενικότερη στάση απέναντι στα παιδιά. «Όσο περισσότερο το σχολείο μοιάζει με κοινότητα τόσο τα παιδιά διαμορφώνουν μια θετική συμπεριφορά», είπε και τόνισε πως έτσι να παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα. Παράλληλα τόνισε πως σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι να αναγνωρίζουμε τα συμβάντα του σχολικού εκφοβισμού και να αναλαμβάνουμε δράση για αυτό.  Αναφέρθηκε δε στις μορφές εκφοβισμού και στα παιδιά –θύματα και στα παιδιά-θύτες. Τέλος, μίλησε και για την υπόθεση του αγνοούμενου μικρού Άλεξ που συντάραξε την ελληνική κοινωνία. «Η κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά» Από τη πλευρά της, η ψυχολόγος-παιδοχυψολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρας Καππάτου τόνισε πως ελάχιστα είναι τα περιστατικά που έρχονται στο φως, ενώ  η ομιλία της επικεντρώθηκε στα συμπτώματα-ενδείξεις που μπορούν να δουν οι γονείς ώστε να καταλάβουν ότι κάτι δε πάει καλά με το παιδί τους. Μάλιστα και με τη κρίση η οποία όπως είπε «έχει τραβήξει ένα χαλάκι κάτω από τα πόδια μας» τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. «Οι ενδείξεις δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν», τόνισε και προσέθεσε πως ο γονέας μπορεί να υποπτευθεί πως κάτι τρέχει όταν το παιδί γυρνάει σπίτι με σκισμένα ρούχα, χαλασμένη τσάντα κτλ. «Τα παιδιά συνήθως δε μιλάνε, ντρέπονται και φοβούνται τα χειρότερα», είπε και προσέθεσε πως άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι η κοινωνική απομόνωση του παιδιού,  όταν τα άλλα παιδιά δεν το κάνουν παρέα και αυτό ψεύδεται ότι του αρέσει να είναι μόνο του. Μεταξύ άλλων, η κ.α Καππάτου επικεντρώθηκε στους εφήβους ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό ο γονιός να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγή συμπεριφορά του παιδιού αλλά και να αναρωτηθεί αν όλα πάνε καλά μέσα στο σπίτι. «Έχουμε τη τάση να μιλάμε ως γονείς και όχι να ακούμε», είπε και τόνισε πως πρέπει να είμαστε καλοί ακροατές. «Το παιδί χρησιμοποιεί επιθετική συμπεριφορά για να ζητήσει βοήθεια» Βαθύτερα στον σημαντικό ρόλο των γονέων αναφέρθηκε η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Νόρα Κοντοστεργίου η οποία επικεντρώθηκε στην προβληματική σχέση γονέα-παιδιού. «Το παιδί χρησιμοποιεί επιθετική συμπεριφορά μιμούμενο τυχόν συμπεριφορές από το οικογενειακό περιβάλλον. Χρησιμοποιεί τη βία για να πάρει αυτό που θέλει», σημείωσε. «Τα παιδιά με τη συμπεριφορά τους μας ενημερώνουν για το τι θέλουν και πως σκέφτονται, ζητάνε με τον τρόπο τους βοήθεια», προσέθεσε. «Η επιθυμία για κυριαρχία είναι έντονη όταν το παιδί μέσα του νιώθει ανήμπορο και κάτι το έχει τραυματίσει», είπε και τόνισε πως οι γονείς εγκλωβίζονται σε πρότυπα που τους πλασάρουν τα ΜΜΕ. Έπειτα, η κα Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχολικής Ψυχολογίας και του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε με την ομιλία της στην ενίσχυση των θετικών σχέσεων και την ψυχική ανθεκτικότητα στο σχολείο και στην οικογένεια. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων, το σημαντικό ρόλο των «σημαντικών άλλων», των ενηλίκων που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης με τα παιδιά ενώ αναφέρθηκε και στους παράγοντες επικινδυνότητας και τους προστατευτικούς παράγοντες. «Είναι σημαντικό το καλό κλίμα στο σχολείο», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι η επίλυση συγκρούσεων είναι μέρος της ανάπτυξης των παιδιών και της διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους. Αναφέρθηκε δε και στο «πείραγμα» και πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των όρων. Μετά το πέρας των τεσσάρων ομιλιών ακολούθησε δημιουργική συζήτηση με το κοινό, το οποίο έθεσε τις όποιες απορίες είχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ακροατές επικεντρώθηκαν στο θέμα της απόκρυψης από τα παιδιά και στην αγωνία τους να διαγνώσουν το πρόβλημα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρόλο του «καρφιού» και πως πρέπει να αλλάξει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο αρχής εξαρχής από την οικογένεια. Πρέπει δηλαδή το παιδί να μιλήσει, να μη νιώθει τύψεις και φόβο και να μας φύγει  η σκέψη «α είναι καρφί». «Να μη μιλάμε για το παιδί αλλά μαζί με το παιδί», τόνισε η διακεκριμένη νομικός και πρόεδρος της «Φροντίδας» Ειρήνη Δορκοφίκη, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει ή δεν πρέπει να προβεί ο γονιός προς όφελος των παιδιών του. Σημαντικός παράγοντας το γέλιο, το χιούμορ, τόνισε και έδωσε ως παράδειγμα μια γυναίκα που της τηλεφώνησε πριν πάει να αυτοκτονήσει. «Είναι καλοκαίρι και μυρίζουν τα αίματα της είπε» και μετά από λίγο βρέθηκαν να τρώνε παρέα και να συζητάνε. «Μπορείς να σώσεις πολλά παιδιά που έχουν οργή», ανέφερε και σημείωσε «ποτέ μη λέτε τη φράση «στο’λεγα», γιατί τα παιδιά δεν ακούνε αλλά βλέπουν». «Που είναι η δική μας ενοχή, θα πρέπει να λέμε στον θύτη», υπογράμμισε. Το παιδί δε φτάνει να είναι ούτε θύτης ούτε θύμα αν έχει υγιείς οικογενειακές σχέσεις, κατέληξε. Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να κάνει όποιος γνωρίζει μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού, τόνισε πως σύμφωνα και με το νόμο, να μιλήσει. «Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: Σημαντικός ο ρόλος της επαυξημένης πραγματικότητας» Ο Ματθαίος Κάκαρης, IT consultant και υπεύθυνος υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Dynamic Identity, στο οποίο έργο συμμετέχει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Μαρασλείου με θέμα την ασφάλεια των παιδιών στην πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, άρχισε την ομιλία του, εξομολογώντας μας ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού καθότι εκφέρει κάπως χαριτωμένα, όπως είπε, το γράμμα λάμδα. Ο κ. Κάκαρης ανέφερε πως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και υπογράμμισε το ρόλο της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). «Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένα άριστο εργαλείο για τους δασκάλους», είπε και προσέθεσε πως μέσω αυτής μπορούν οι μαθητές να αναγνωρίσουν τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού. Παράλληλα, έκανε αναφορά στο IdentifEYE ένα έργο μέσω του οποίου αναπτύχθηκε ένα παιχνίδι αυξημένης πραγματικότητας  που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους αλλά και οι γονείς με τα παιδιά τους ώστε να αντιληφθούν πως η αλόγιστη παροχή των προσωπικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο είναι επίφοβη. «Η βασική ιδέα στήθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν ότι κάθε ψηφιακή ταυτότητα που συναντούν την θεωρούν αληθινή», τόνισε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε. Τα παιδιά θεωρούσαν δηλαδή πως όπως εκείνα δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο, έτσι κάνουν όλοι. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πως μπορεί να λειτουργήσει ένα ψηφιακό προφίλ. Β’ Μέρος Ημερίδας «9 στα 10 παιδιά έχουν υπάρξει θύτες ή θύματα» Μετά το πέρας του πρώτου μέρους της ημερίδας, το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε γονείς και παιδιά, το δεύτερο μέρος είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθότι απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς το συντονισμό του οποίου είχε αναλάβει ο κ. Θωμάς Μπαμπάλης και ο κ. Στ. Αντωνίου. Την εικόνα στα ελληνικά σχολεία περιέγραψε ο Ταμίας της ΟΛΜΕ και πρ. Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών της ΟΛΜΕΝικηφόρος Κωνσταντίνουπαραθέτοντας στοιχεία για την σχολική βία στην Ελλάδα. «Οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι ελλείψεις καθηγητών θα συμβάλλουν ενισχυτικά στη διόγκωση των φαινομένων βίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου,  προσθέτοντας ότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για την καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου. Οι έρευνες δείχνουν έξαρση του φαινομένου σε σύγκριση με τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας. Σημαντική είναι η αύξηση στο ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει θύτες. Συγκλονιστικό είναι δε ότι το 90% των μαθητών όλων των ηλικιών υπήρξε θύμα ή θύτης εκφοβισμού. Το τελευταίο χρόνο δε σχεδόν ένας στους έξι εφήβους αναφέρει ότι έχει έρθει στα χέρια με κάποιον τουλάχιστον 3 φορές τον τελευταίο χρόνο. Σημείωσε, επίσης, ότι «κερδίζει έδαφος» ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Μεταξύ άλλων τόνισε πως το υπουργείο καθυστέρησε να αναγνωρίσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Ωστόσο έχει γίνει ένα πρώτο βήμα καθώς εστάλη σχετικό ερωτηματολόγιο στα σχολεία, τα οποία θα έχουν απαντηθεί μέχρι 27/04. Στους αιτιολογικούς παράγοντες και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών, αναφέρθηκε ο  επίκουρος καθηγητής Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας και επιστημονικός συνεργάτης της  Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)Χάρης Ασημόπουλος. «Το 94% των παιδιών με αναπηρία έχουν υπάρξει θύμα εκφοβισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ασημόπουλος, αναφερόμενος σε στοιχεία ερευνών. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μερικούς μύθους εκφοβισμού. Για παράδειγμα, ο εκφοβισμός αφορά και περιορίζεται μεταξύ θύτη και θύματος. Αυτό είναι λάθος καθώς αγνοεί το δυναμικό ομαδικό χαρακτήρα του φαινομένου που εμπλέκει όλους στο σχολείο με συγκεκριμένους ρόλους. «Οι ενήλικες δεν πρέπει να ενθαρρύνουν το «κάρφωμα». Άλλος ένας μύθος καθώς οι ενήλικες θα πρέπει να βοηθάνε στο να σπάσει η σιωπή. «Ο εκφοβισμός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα με ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά και πρέπει  να αναπτύσσονται προγράμματα πρόληψης σε συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων», τόνισε. Έπειτα, τον λόγο πήρε η επίκουρη Καθηγήτρια Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φωτεινή Πολυχρόνη η οποία αναφέρθηκε στις μαθησιακές δυσκολίες και στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα παιδιών σχολικής  ηλικίας, ενώ την ημερίδα έκλεισε η σχολική σύμβουλος του 1ου 12/θ Πρότυπου Πειραματικού Δ.Σ. Μαρασλείου, Σοφία Καλογρίδη, όπου έγινε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ronan’s escape». Η κα. Καλογρίδη τόνισε, φανερά συγκινημένη, πως αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ομιλία της την εν λόγω προβολή γιατί πριν από μερικές μέρες μια μαθήτριά της έκανε απόπειρα μέσα στην αίθουσα. Το μήνυμά της είναι να μην κλείνουμε τα μάτια στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να ακούμε, να είμαστε ενεργοί ακροατές. «Στο τέλος δε θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας», κατέληξε η κα. Καλογρίδη, δανειζόμενη τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, μια φράση – τροφή για τη σκέψη όλων μας.

Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Advertisements